Individuální herní činnosti by měly převažovat, říká trenér fotbalistů do 13 let. Zaměřuje se i na pohyb

V desetimilionovém Česku není hráčská základna mladých fotbalistů tak široká, ale to nutně neznamená, že bychom nemohli vychovávat kvalitní fotbalisty. V jihlavském centru talentované mládeže se o to coby trenér žáků do 13 let snaží trenér Jonatán Hána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal

Fotbal | Foto: Blickpixel, Fotobanka Pixabay

Jsou podmínky pro výchovu mládeže v českém fotbale podle vás nastavené dobře, nebo v tom systému vidíte nedostatky, které by se daly odstranit?
Myslím si, že je to nastaveno velmi dobře. V tomto věku mladších žáků se hodně zaměřujeme na pohybové dovednosti, protože děti jsou v takzvaném věku zlaté motoriky, což je zhruba od šesti do dvanácti let. Pracujeme na herních činnostech jednotlivce, to znamená, že do tréninku zařazujeme hodně přihrávky, zpracování, vedení a obcházení míče, to je hlavní náplň tréninku. Zaměřujeme se ale i na pohybové schopnosti podle senzitivních období, kdy ve věku 12 až 13 let by měly děti dělat hlavně obratnostní cvičení, rozvíjet sílu a rychlost jak startovní, tak akcelerační. Myslím si, že to je cesta, jak kluky zdokonalovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá výchova mládežnických fotbalistů v Česku?

Je právě tenhle osobnostní vývoj hráče tím hlavním, co by děti právě v tomhle věku měly dělat, nebo už se zapracovává třeba taktika?
Jednoznačně by měly převažovat individuální herní činnosti. My to tak děláme asi z devadesáti procent. Taktika je důležitá, ale myslím si, že až od starších žáků. Děláme hodně techniku s míčem, ovládání míče. Jak už jsem říkal, zlatý věk motoriky je teď potom v patnácti, nebo šestnácti letech už děti nenaučíte tak dobře zpracovat míč a udělat kličku.

Kategorie U13 už hraje zápasy žákovské ligy, poprvé se ti nejlepší představí také v reprezentačních výběrech, zatím jednotlivých krajů. Jak moc je podle vás důležité, aby právě u těchto dětí pracovali kvalitní trenéři a kolik by jich podle vás mělo třeba u 25členého kádru pracovat?
Jednoznačně v této věkové kategorii, nebo i dříve by měli být profesionální trenéři. V zahraničí už to pochopili, tam už se to tak děje, u nás bohužel. To je možná nedostatek, že profesionální trenéři v těchto věkových kategoriích většinou nejsou. Je to důležité z toho důvodu, že pokud naučíte dítě něco špatně, tak se to velice těžce přeučí v budoucnu. Takže pokud by měl mít kádr pětadvacet členů, tak by měli být minimálně tři trenéři s licencí. Myslím, že to je velké mínus, které v našem fotbalu je. Je to otázka financí, protože profesionální trenéři se musí zaplatit, ale je to velice důležité.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme