Infantino dál přemýšlí, co s mistrovstvím světa. Týmy chce rozdělit do šestnácti skupin

Prezident Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianni Infantino má v lednu předložit návrh na rozšíření mistrovství světa pro rok 2026 ze současných 32 na 48 týmů. Hrálo by se v šestnácti skupinách po třech účastnících, ačkoli Infantino původně avizoval, že do pořádající země sice odcestuje 48 národních výběrů, ale šestnáct jich po jednom barážovém utkání odcestuje domů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený prezident Mezinárodní fotbalové asociace FIFA Gianni Infantino

Nově zvolený prezident Mezinárodní fotbalové asociace FIFA Gianni Infantino | Zdroj: Reuters

Návrh se má projednávat 9. a 10. ledna na zasedání v Curychu. Informuje o tom agentura AFP s tím, že dopis s tímto předloženým formátem byl rozeslán všem členům vedení FIFA.

Rozšíření šampionátu patří k hlavním cílům Infantina od jeho únorového zvolení. Původní variantou bylo, že by 32 mužstev hrálo předkolo a šestnáct vítězů by se připojilo k šestnácti týmům, které by byly nasazeny přímo do hlavního turnaje.

Nyní se však zdá, že by na turnaj odjelo 48 týmů a rovnou by se rozdělilo do šestnácti skupin. Každý účastník by tak odehrál minimálně dva zápasy. Následně by dva nejlepší celky z každé skupiny postoupily do vyřazovací fáze.

FIFA však má posuzovat i dva návrhy pro rozšíření na 40 týmů, a to ve formátech osmi skupin po pěti a deseti skupin po čtyřech týmech. Stále je rovněž možné, že zůstane šampionát v současném formátu s 32 týmy, který platí od mistrovství ve Francii 1998.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme