Islanďané vzešli z ničeho a hrají s radostí, chválí medailista z Chile 1962 Adolf Scherer

Islandská fotbalová pohádka na mistrovství Evropy skončila tvrdým pádem do reality. Ale i po porážce 2:5 ve čtvrtfinále od domácí reprezentace odjíždějí bojovníci na svůj ostrov se vztyčenou hlavou a potleskem za líbivý, otevřený fotbal. Ve Francii nadchnul doslova všechny generace a té, která kdysi šířila slávu Československa, připomněli Islanďani její vlastní 54 let starý příběh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adolf Scherer

Adolf Scherer | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

„Když jsme v Chile hráli proti Španělsku nebo proti Brazílii, neměli jsme skoro žádné šance a dostali jsme se až do finále. Proč? Vůle, solidní mužstvo a byli jsme jedna velká rodina,“ hledá Adolf Scherer paralely mezi odyseou stříbrného týmu z mistrovství světa 1962 v Chile a podobně romantickými hrdiny z Islandu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cesta Islanďanů turnajem připomíná Adolfu Schererovi jeho vlastní 54 let starý příběh

Seveřané na letošním Euru revoltovali proti mocí peněz ovládanému současnému fotbalu a dostali se až do čtvrtfinále, kde podlehli 2:5 domácí Francii.

Adolfu Schererovi navíc Islanďané připomínají i jeho vlastní životní příběh. „Jsou to zdraví, atletičtí chlapi, kteří vyrostli z ničeho. Nevědí, co je ztracený míč, jsou na tom výborně fyzicky a fotbal hrají s radostí, to je dobře,“ raduje se 78letý vicemistr světa z Chile.

Stříbrnou medaili našel v botě

Nejlepšímu československému střelci z mistrovství světa před 54 lety se po letech povedlo najít i medaili, kterou si z Chile přivezl. „Našel jsem ji. Byla v botách i s ponožkami,“ směje se bývalý fotbalista.

Na jihu Francie si v 78 letech užívá, jak sám říká, život důchodce. „Chodím k moři plavat a dívám se na sport. Jinak s manželkou sedíme doma jako staří penzisté. Jen nám na zahradě neroste tráva, tak uděláme bazén pro vnoučata,“ plánuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adolf Scherer sleduje Euro z jihu Francie. Navštívil ho reportér ČRo Jan Kaliba

Hranice rezervace Camarque, kde Schererovi bydlí, jsou krajem rýžových plantáží, koňských farem a také koridy. „Jsou to velké svátky, ale mě to nebaví. Zabíjení býků je strašné, když pobodaní krvácí. Každou sobotu chodím na fotbal,“ říká Scherer, který během Eura navštívil zápasy Slováků s Walesem a Anglií.

Před tím druhým ho chytilo za srdce setkání s krajany. „V St. Étienne jsme seděli v tramvaji a kolem šli Slováci. Všichni čtyři na mě skočili, fotili jsme se a nechtěli věřit, že to jsme my. Nezapomněli na nás,“ těší Adolfa Scherera na jeho zahrádce v městečku St. Gilles.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme