Italové ve skupině E porazili Belgii. Švédsko remizovalo s Irskem

Po porážce českého týmu se Španělskem pokračuje fotbalové Euro zápasy skupiny E. V Paříži Irové vzdorovali Švédům v čele se Zlatanem Ibrahimovićem. Zelenobílí vedli, pak si ale dal Ciaran Clark vlastní gól a zápas skončil 1:1. Večerní program obstarali v Lyonu fotbalisté Belgie a Itálie. Finalisté posledního Eura vyhráli 2:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pondělní program uzavírá zápas Itálie s Belgií

Pondělní program uzavírá zápas Itálie s Belgií | Zdroj: Reuters

V Lyonu jen několik minut před zápasem ustala průtrž mračen, která zrychlila terén pro závěrečný zápas pondělního programu. Belgičané prováhali možnost potvrdit svou pověst černého koně šampionátu hned v úvodu. Proti nim totiž stáli Italové, neúspěšní finalisté Eura před čtyřmi lety.

Mírnými favority byli Belgičané, kteří vyhráli i poslední vzájemný zápas a měli také první šanci. Jenže Fellainiho vychytal Gianluigi Buffon a po půlhodině šil do vedení Italové. Bonnuciho centr podběhli dva hráči v červeném a před Courtoisem byl najednou Emanuele Giaccherini úplně sám. Prvním dotekem si míč zpracoval a druhým poslal svůj tým do vedení.

Belgie po změně stran chtěla vyrovnat. Byla střelecky výrazně aktivnější a úřadující vicemistři Evropy si často museli pomáhat tvrdými zákroky.

Když se nepovedlo červený útok zastavit, šel po de Bruyneho přihrávce sám na Buffona Romelu Lukaku, jenže proti vyběhnutému brankáři přestřelil. Origi hlavičkoval těsně nad. Na druhé straně se zaskvěl Courtois proti hlavičce Pellého a ráně Immobileho.

I za cenu čtyř žlutých karet viditelné zdržovací taktiky Italové těsné vedení udrželi a dokonce navýšili. Těsně před koncem zakončil rychlý protiútok Pellé a potvrdil Itálii v čele skupiny.

Největší osobností prvního zápasu skupiny E byl Švéd Zlatan Ibrahimović, velmi zkušené fotbalisty ale mají i Irové. Spoléhali především na Shanea Longa, gólmana Shaye Givena či obránce Johna O'Sheu.

Právě kapitán Irska měl první velkou šanci zápasu, jenže v 17. minutě mířil těsně vedle. Ibrahimović chtěl o chvíli později podstřelit zeď, jenže rána se zasekla o nohy hráčů v zeleném.

Zato irské rány k brance dostaly a pořádně ohrozili gólmana Isaksoona. Brady pálil těsně nad, Jeff Hendrick napálil dokonce břevno. Skórovat se zelenobílým povedlo až po přestávce. Coleman po individuální akci centrem našel Wese Hoolahan, který se prvním dotykem trefil přesně k tyči.

Ibrahimović mohl vyrovnat po hodině hry, po centru ze strany ale v záklonu netrefil branku, a tak se prosadil až 20 minut před koncem. Jeho centr si za vlastního brankáře srazil obránce Irska Ciaran Clark a vyrovnal.

Rozhodnout mohl Jeff Hendrick, jenže ani ve své druhé velké šanci na Isakssona nevyzrál, a tak si obě mužstva, která na Euro postoupila z baráže, připsala do tabulky skupiny E po bodu za remízu 1:1.

Mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii:
Skupina E (hráno v St. Denis):
Irsko - Švédsko 1:1 (0:0)
Branky: 48. Hoolahan - 71. vlastní Clark. Rozhodčí: Mažič - Ristič, Djurdjevič - Grujič, Djokič (všichni Srb.). ŽK: McCarthy, Whelan - Lindelöf. Diváci: 73.419.
Sestavy:
Irsko: Randolph - Coleman, O'Shea, Clark, Brady - McCarthy (85. McGeady), Whelan, Hoolahan (78. Keane), Hendrick - Walters (63. McClean), Long. Trenér: O'Neill.
Švédsko: Isaksson - Lustig (45. Johansson), Lindelöf, Granqvist, Olsson - Larsson, Lewicki (86. Ekdal), Källström, Forsberg - Berg (59. Guidetti), Ibrahimovic. Trenér: Hamrén.

Belgie - Itálie 0:2 (0:1)
Branky: 32. Giaccherini, 90.+3 Pellé. Rozhodčí: Clattenburg - Beck, Collin - Taylor, Marriner (všichni Angl.). ŽK: Vertonghen - Chiellini, Éder, Bonucci, Motta. Diváci: 55.408.
Sestavy:
Belgie: Courtois - Ciman (76. Carrasco), Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan (62. Mertens), Witsel - De Bruyne, Fellaini, Hazard - Lukaku (73. Origi). Trenér: Wilmots.
Itálie: Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Candreva, Parolo, De Rossi (78. Motta), Giaccherini, Darmian (58. De Sciglio) - Pellé, Éder (75. Immobile). Trenér: Conte

Fotbalové ME 2016 - skupina E | Foto: ČTK

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme