Jablonec před startem ligy nešetřil s posilami a cíl je tak jasný: hrát poháry

25. červenec 2014

Fotbalová Synot liga startuje v pátek prvními dvěma zápasy. Největším favoritem je Sparta, o pohárové příčky by se ale znovu měla prát Plzeň s Mladou Boleslaví. A pak je tu ještě Jablonec. V loňském ročníku až desátý ligový tým přes léto posílilo sedm zvučných jmen. Severočeský celek vedený novým trenérem Jaroslavem Šilhavým se rázem zařadil mezi favority soutěže.

„Koukám na místo, kde sedím, a vidím tam dva nové lidi. Otočil jsem hlavu na druhou stranu, a tam jsou taky dva noví lidi,“ komentoval s nadsázkou brankář Michal Špit moment, kdy na startu letní přípravy vstoupil do jablonecké kabiny.

Tak trochu jako v cizí šatně si tehdy, v polovině června, připadal kvůli několika novým tvářím, se kterými teď coby spoluhráč stojí na prahu nové ligové sezony. Jedním z jeho nových parťáků je Tomáš Jun. Bývalý král ligových střelců spojil svůj comeback na české trávníky s Jabloncem právě i díky příchodům dalších zvučných jmen.

„Byl to určitě jeden z důvodů, podle kterých jsem se rozhodoval. Bylo pozitivní slyšet, co se v Jablonci chystá. Příprava byla dlouhá. Skoro po deseti letech jsem zpátky v české lize, takže očekávání tu je,“ říká 31letý útočník, v minulých letech působící v Austrii Vídeň.

V Synot lize by měl bývalý sparťan znovu fotbalově trápit obránce i gólmany soupeřů, on sám ale přehnané gólové ambice nemá.

„Žádné velké nemám. Potřebuju být hlavně zdravý, od toho se bude vše odvíjet. Spíš jde o tým, abychom se rychle dali dohromady, naše hra měla nějaký smysl a abychom jsme šli za naším cílem, což jsou pohárové příčky,“ připomíná Jun neskromné jablonecké cíle.

Vzhledem k posílené sestavě se ale není čemu divit, s novým kapitánem Hübschmanem, který do prvního ligového kola nekomunikuje s médii, záložníkem Pospíšilem nebo s obránci Romerou, Pernicou a Mišůnem se na severu Čech těžko spokojí s umístěním podobnému tomu z už uplynulé sezony, tedy 11. místu.

Vedení klubu poháry jako úkol nestanovilo

„Že bychom měli hrát o třetí, druhé či první místo, to nám nikdo konkrétně neřekl. Všichni v kabině ale cítíme, že poháry jsou tou metou, které bychom měli dosáhnout,“ vysvětluje záložník Jan Kopic, že samotní fotbalisté i bez stanovení konkrétního cíle chápou, o co v sezoně hrají.

Za zmíněným společným cílem vykročí Jablonečtí v obměněné sestavě už v sobotu, kdy se na domácím hřišti v rámci 1. kola Synot ligy utkají od 17 hodin s brněnskou Zbrojovkou.

autoři: David Nyč , mau
Spustit audio