K návratům po zraněních mě motivují i zprávy od fanoušků z celého světa, tvrdí Rosický

První oficiální trénink fotbalové reprezentace před mistrovstvím Evropy se kvůli lijáku nad pražským Strahovem změnil v dovádění ve vodní lázni. Ve zdraví ho zvládl i kapitán týmu, který v sobě v 35 letech stále umí najít motivaci vracet se po dlouhých zraněních. Tentokrát k tomu Tomáši Rosickému pomohl i válečný příběh jednoho z jeho obdivovatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický na včerejším tréninku reprezentace

Tomáš Rosický na včerejším tréninku reprezentace | Zdroj: ČTK

Rosického smích, to je v poslední době vzácná komodita. Euro se blížilo a záložník Arsenalu žil bez fotbalu a v nejistotě, protože ho znovu zradilo vlastní tělo. A když se v lednu vyhrabal z dlouhého zranění kolena, poškodil si pro změnu stehenní sval. Pro křehkého Čecha situace typická, ale rok od roku hůř a hůř stravitelná.

„Vracet se z těchto patálií, tak to vám vezme víc sil než se jenom udržovat. Tyhle návraty mi vždycky neskutečně vadily, ale věděl jsem, že se chci vrátit, takže jsem to musel podstoupit a obětovat pro to všechno. Ta cesta je hrozná a já jsem jí bohužel musel projít několikrát. Tak to ale je – jestli chceš hrát, tak když spadneš na zadek, tak musíš vstát. Jinak to nejde,“ říká reprezentační záložník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návraty po zraněních jsou náročné, tvrdí reprezentační záložník Tomáš Rosický

A tak Tomáš Rosický znovu fotbalově vstává a nedělá to jen kvůli sobě.

„Začal jsem dostávat zprávy od lidí z celého světa, že je ten můj příběh obrovskou inspirací pro ostatní. Už jsem vlastně nekopal jenom za sebe.“

„Od jednoho chlapce z táborů v Sýrii, nebo odněkud, jsem dostal zprávu, že mě chce ještě jednou vidět hrát a že je to poslední, co má ze života. To už jsou příběhy, které přesahují rámec a jsou to extrémy, ale samozřejmě se vás to dotkne. Aspoň je vidět, jaký neuvěřitelný dosah má fotbal na lidi, a jak se ovlivňuje. I to byl jeden z impulsů, kdy jsem věděl, že to takhle nesmí skončit,“ prohlásil Rosický.

Vypadá to, že neskončí a že pokračování fotbalového života českého kapitána by mohlo přijít ještě v téhle sezóně. Takže pokud z našich přímých přenosů uslyšíte, že na mistrovství Evropy řídí českou zálohu Tomáš Rosický, vzpomeňte si na jeho malého fanouška z uprchlického tábora.

Tou dobou možná na chvíli zapomene na válku a své životní trápení a bude si užívat další návrat a málem už zapomenuté fotbalové kousky svého idolu.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme