Kam se řítí fotbalová reprezentace?

Předseda fotbalového svazu Ivan Hašek slavil v Olomouci vpředvečer blamáže národního týmu proti Litvě narozeniny. A určitě si při tom nepředstavoval, že se coby čerstvý sedmačtyřicátník dostane do tak nepříjemné situace, jaká nastala po nevydařeném začátku cesty na EURO 2012.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický a Petr Čech před zápasem s Litvou

Tomáš Rosický a Petr Čech před zápasem s Litvou | Zdroj: ČTK

Zdánlivě hrozí jenom neúčast na evropském šampionátu, jenže důsledky druhé neúspěšné kvalifikace mohou být pro český fotbal nedozírné.

Stalo se módou ukazovat bídu českého fotbalu za pomoci kontrastu s tím slovenským. Ne pokaždé je to na místě, ale kvalifikační start jednu paralelu přímo vnucuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kam se řítí fotbalová reprezentace?

Slováci mají po výhře v Rusku ze dvou zápasů šest bodů a nakročeno k první účasti na mistrovství Evropy. Přitom jejich první zápas v Bratislavě se tomu českému s Litvou hodně podobal.

Slovenská síla

Urputně bránící Makedonce ale Slováci nenechali skórovat a naopak prokázali mentální sílu, když výhru 1:0 zařídili v nastaveném čase. Byla to odměna za souvislý tlak a šance.

„Druhý poločas jsme si to rychle dávali od nohy, hlavně kluci v zadu nám to skvěle rozhazovali do kraje. Vytvořili jsme si z toho dost šancí. Oni pak znervóznili a z toho byl pak ten gól.“

Popisoval záložník Miroslav Stoch, jak se spoluhráči plnil úkoly od kouče Vladimíra Weisse, zatímco český středopolař Jaroslav Plašil po porážce 0:1 s Litvou svou odpovědí dokumentoval bezradnost českého týmu vedeného Michalem Bílkem.

„Všichni útočíme a bráníme, takže tam žádné úkoly nebyly. My všichni víme, co máme za práci a to se snažíme plnit,“ říká hráč francouzského Bordeaux Jaroslav Plašil.

Bezmoc českého týmu

Češi na rozdíl od Slováků na pozorně bránícího soupeře nic nevymysleli, nedokázali ho dostat pod tlak a projevili naopak zlé psychické rozpoložení neproměněným pokutovým kopem.

Slovenský tým svým složením rozhodně není o kategorii výš než český. Jenže na hřišti a už i papírově ano. Pokud se česká reprezentace rychle nevzpamatuje, může se snadno stát, že už v příští kvalifikaci na světový šampionát do Brazílie dostane do skupiny například trojici Nizozemsko, Portugalsko, Dánsko.

Rozdělení do košů totiž bude brát v potaz výsledky od července 2007 a v této bilanci se Češi potácejí na rozhraní třetího a čtvrtého koše na úrovni Albánie.

Svaz může přijít o miliony

Svazový předseda Ivan Hašek si liboval, že se povedlo prodloužit smlouvy s tradičními sponzory národního týmu. Jenže ti pustí velké peníze už jenom za podmínky, že reprezentace nebude chybět na velkých akcích.

A kde nejsou peníze, nebývají úspěchy, spirála se roztáčí a do jejího svištění jsou už teď slyšet pobavené věty populisty Vlastimila Košťála o tom, že dá kdyžtak současnému svazovému vedení lekci, jak úspěšně řídit český fotbal a národní tým.
Schválně, jak dlouho ještě tohle předseda Hašek vydrží. Jenže Michal Bílek na reprezentační lavičce, to je především jeho dílo.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme