Kapitán mistrů z Eura 76 Ondruš bude fandit domácím. Už roky žije ve Francii

Francouzi se v neděli mohou stát desátým týmem, který zvládl finále velkého turnaje v domácím prostředí. Vlastně jsou v tomhle oboru mistři, protože v minulosti takový zápas vyhráli pokaždé, když tu příležitost měli - na Euru 1984 proti Španělsku i na mistrovství světa 1998 proti Brazílii. Jejich bitvu s Portugalskem bude sledovat i Anton Ondruš, kapitán mistrů Evropy z roku 1976, který se ve Francii usadil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anton Ondruš

Anton Ondruš | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Na Stade de France nastoupí dva týmy, které měly příležitost získat titul v domácím prostředí jako poslední. Ovšem Portugalci ji na Euru 2004 proti Řecku promarnili a po Švédsku z roku 1958 se stali teprve druhým mužstvem historie, které ve finále mistrovství světa nebo Evropy domácí fanoušky zklamalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anton Ondruš dal do svého života ve Francii nahlédnout reportérovi ČRo Janu Kalibovi

Naopak devětkrát domácí finalista dotáhl turnaj do vítězného konce a taky Československo ve svém jediném úspěšném finále hodně těžilo z podpory domácího publika, ale bělehradského.

„Tak 90 procent Jugoslávců fandilo nám. Nevím, jestli to bylo, protože jejich miláčkové prohráli s Němci, a tak všechno dali nám, ale fandili velmi dobře a nám to hodně pomohlo. Cítili jsme se jako doma,“ vzpomíná kapitán mistrů Evropy Anton Ondruš na čtyřicet let staré finále proti Západním Němcům.

Kultura cestování fanoušků za reprezentačním týmem byla teprve v plenkách, ať už kvůli politické situaci v Evropě či kvůli zdlouhavé dopravě. A tak na rozdíl od současnosti bývalo publikum lokální, i když domácí tým zrovna nehrál.

„70 procent publika byli Jugoslávci. Pak ještě fanoušci z okolí, Maďaři, Rakušané. Byli tam i Němci, ale nebylo jich moc,“ vzpomíná mistr Evropy.

V Paříži to bude jednoduché. Francouzská většina na Stade de France pohltí portugalský ostrůvek a jedním z těch, kteří budou přát vítězství domácím, je právě 66letý Anton Ondruš, který se ve Francii u Ženevského jezera před lety usadil, a má tak své třetí mužstvo ve hře i po vyřazení Slováků a Čechů.

Během Eura pomáhá analyzovat některé zápasy a chybět nebude ani na finále. „Zpracovávám zápasy a pak je odevzdávám. Francouzi mají velmi dobré mužstvo, ale měli vždy problém, když jim seberete míč a nenecháte je otočit,“ všiml si rodák ze slovenských Solčan.

Trenér Deschamps je velmi silná osobnost, má svou vizi a vychází mu, říká Jan Koller

Číst článek

„Ale nejsou lepší hráči než ti, které trenér Deschamps vybral. Říkal, že potřebuje hráče poskládat jak šachy. Mluvilo se o Benzemovi a Valbuenovi, ale Deschampsovi podle všeho nechybí,“ dodává.

Zmíněný francouzský kouč to může podložit i čísly - trojice Griezmann, Giroud, Payet dala na Euru dohromady už dvanáct gólů. Ale dílo nebude dokonané, pokud teď Francouzi svou ofenzivní silou nesmetou ještě posledního soupeře.

Mohou se stát desátým kolektivem, který zvládne domácí finále velkého turnaje - tím zatím posledním byli jejich předchůdci při světovém šampionátu 1998. Ti tehdy ve finále stáli proti týmu s Ronaldem v čele. To se teď bude opakovat, jen místo brazilského bude na Stade de France běhat ten portugalský.

Na knedlíky ani halušky ve Francii nezapomněl

Anton Ondruš kromě analyzování vybraných zápasů Eura stále spolupracuje také s Evropskou fotbalovou unií. Potkává se i se slavným Němcem Franzem Beckenbauerem, kterého prý bělehradská finálová porážka dodnes mrzí.

„To ho nepřejde nikdy. Říkal mi, že mu chybí akorát tento pohár. Tehdy jsem říkal, že patnáct dvacet let nikdo z východního bloku nevyhraje ME a už je to 40. Tehdy jsme spolu pili šampaňské, protože pohár byl na stole u nás a už nám ho nikdo nemohl sebrat,“ směje se.

Kapitán mistrů Evropy se po konci kariéry usadil ve Francii. „Je tu pěkné prostředí, výborný vzduch a život, který mi vyhovuje. Zimní sporty mě moc nezajímají, nalyžoval jsem se dost, ale mám blízko k jezeru, takže plavu a chodím na procházky s manželkou,“ vypráví.

Živobytím fotbalového internacionála je aktuálně jeho podnikání ve stavebnictví. Vydělává mu nejen na francouzské speciality. „Manželka, i když je Francouzka, umí vařit knedlíky i halušky. Ale to si dávám jednou za čas. Mám rád dušená masa na různé způsoby i krvavá masa,“ prozrazuje svůj francouzský jídelníček Anton Ondruš.

Anton Ondruš | Foto: Jan Kaliba

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme