Katarské MS může posunout českou ligu. Záleží, zda se reprezentace kvalifikuje

Fotbalové MS v Kataru je velkým tématem i přesto, že hraje až za osm let. Neustále se řeší možná korupce při přidělení šampionátu této arabské zemi i hledání nejvhodnějšího termínu pro jeho pořádání. Ten velmi zajímá také ligové představitele kvůli rozlosování domácích soutěží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V roce 2022 může fotbalové MS posunout českou ligu (ilustrační foto)

V roce 2022 může fotbalové MS posunout českou ligu (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Chápu snahu FIFA popularizovat sport ve všech koutech světa, ale dát do těch klimatických podmínek nejvýznamnější sportovní akci po olympijských hrách, myslím, že pro to za normálních okolností nikdo nemůže zvednout ruku,“ říká Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálních soutěží FAČR.

Lubas není příznivcem katarského šampionátu, ale pokud by, stejně jako v posledních dvaceti letech, připravoval termínovou listinu české ligy, s posunem šampionátu by si poradil. Zkušenost má s olympijskými hrami v roce 2000, kdy se kvůli účasti českého týmu odkládaly zápasy několika kol.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Ivo Lubasem mluvil o případných úpravách rozlosování české ligy v roce 2022 reportér ČRo Jan Suchan

Nejvíc by přesunutí mistrovství světa postihlo ty nejprestižnější soutěže. Anglická, španělská, italská i francouzská liga se hrají v kuse bez zimní přestávky, německá bundesliga se přerušuje pouze na pár týdnů. To by se muselo změnit.

Česká liga by si své zvyklosti mohla uchovat. „Pokud by to bylo na mně, volil bych nějaký dřívější nebo pozdější začátek, aby se to sehrálo ve dvou blocích jako vždycky, byť v třeba trošku posunutém nebo jiném období,“ přemýšlí ředitel svazového oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas.

Synot lize nahrávají i v současné době nejpravděpodobnější termíny katarského šampionátu, tedy přelom listopadu a prosince nebo přelom ledna a února. V těchto obdobích se v Česku hraje minimum soutěžních zápasů.

„Další otázkou je, jestli tam budeme,“ připomíná Lubas. Protože pokud by se Češi na mistrovství světa nedostali, Synot liga by turnaji vůbec ustupovat nemusela.

FIFA řeší, kdy hrát katarské MS. Přidělení byla chyba, přiznal Blatter

Číst článek

„V rámci domácí soutěže můžete dělat cokoli, ale nesmí se toho účastnit reprezentanti. Nejen ti domácí, kteří tam nejedou, ale i další, kteří by jeli, což by z pohledu Synot ligy masivní exodus nebyl,“ vysvětluje funkcionář situaci v případě, že se ČR na šampionát nedostane.

Ale pokud by naopak čeští fotbalisté do Kataru postoupili, musela by kvůli jejich přípravě na turnaj skončit domácí liga už zhruba měsíc před začátkem šampionátu.

A přestože zástupci předních evropských klubů zkoušeli kvůli termínové listině do načasování mistrovství mluvit, hlavní slovo bude mít Mezinárodní fotbalová federace FIFA, která ze svých plánů nerada ustupuje, takže se opět budou muset přizpůsobit ostatní.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme