Kdo je Manolo? Fanoušek, co nebyl na čtvrtfinále

Nizozemsko proti Uruguayi a Německo proti Španělsku. To jsou dvojice týmů, které se spolu utkají v semifinále světového šampionátu. Jako poslední postoupili mezi nejlepší čtveřici fotbalisté Španělska, kteří porazili v mimořádně dramatickém duelu Paraguay 1:0.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Španělska

Fanoušci Španělska | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Španělských fanoušků jsou v Ellis Parku desítky tisíc, ale toho největšího a nejznámnějšího mezi nimi nenajdete.

Jméno chlapíka z Valencie znají všichni od Mallorky po Andalúzii, ale jeho buben teď v Jižní Africe neslyší. A to ne kvůli tomu, že by bouchání palicí pod bzučením vuvuzel zanikalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kdo je Manolo? Fanoušek, co nebyl na čtvrtfinále

Jednašedesátiletý Manuel Cáceres Artesero, známý na celém světě pod přezdívkou Manolo el del BOMBO, musel ze svého osmého šampionátu předčasně odcestovat domů.

,,Bohužel, onemocněl chřipkou, musel zpátky domů, ale je to statečný chlapík, on se z toho rychle dostane a ještě se tady objeví na finále," překřikují se fanoušci, kteří slibují, že ho teď v hledišti nahradí.

Manolo, který na domácím šampionátu ve Španělsku v roce 1982 urazil kvůli sledování svého týmu pěšky a stopem skoro 16 tisíc kilometrů, je teď připravený ještě jednou zdolat zhruba poloviční vzdálenost letadlem, tak aby už uzdravený viděl přímo v Soccer City Johannesburgu Španělsko ve finále Mistrovství světa.

Manolo se vrátí!

,,Určitě budu zpátky, i kdyby mě to stálo život," diktoval Manuel Cáceres do deníku El Mundo, ještě před tím, než fotbalisté Španělska a Paraguaye začali kopat do míče.

V době, kdy ještě ani náhodou nemohl tušit, jak těžké zkoušce ho jeho oblíbenci vystaví. Chycená penalta, hned na to neproměněný opakovaný pokutový kop, nastřelená tyčka a následný rozhodující gól Davida Villy po střele, která se otřela dokonce o obě tyče.

To není nic, co by mohlo posilovat zdravotní stav nemocného člověka. Jestli populární Manolo ustál všechny tyto okamžiky bez další újmy, včetně dvojnásobné megašance Paraguayců v závěru, může klidně vyrazit zpátky do Afriky a klidně i s horečkou.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme