Když Češi hráli proti Dánům, bída si podávala ruku s nouzí

Kdyby česká fotbalová reprezentace svůj poslední zápas v roce 2010 neodehrála, ani by to nikdo nepoznal. Tak nevýrazný je dojem z přípravného utkání proti Dánsku. V Aarhusu branka nepadla, a kdyby se nekopala penalta, byli by brankáři na obou stranách zbyteční.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fotbalisté hráli s Dánskem bez branek

Čeští fotbalisté hráli s Dánskem bez branek | Zdroj: ČTK

Fotbalisté na hřišti snadno přehlušili ztichlé publikum a přes 10 tisíc prázdných sedaček svou šedou barvou výstižně dotvářelo dění na stadionu.

Vydařené kombinace a přímočaré akce by spočítal i předškolák, a když už mohli Dánové posunout děj zápasu kupředu, Petr Čech jim pokutový kop v 18. minutě chytil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravné utkání fotbalové reprezentace v Dánsku sledoval reportér Jan Kaliba

„Nakonec se mi to podařilo, což bylo dobře, protože si myslím, že úvod patřil nám, byli jsme lepší a měli jsme tam několik šancí,“ poznamenal český gólman.

V aarhuském utkání bylo ovšem nutné považovat za šanci i střelecký pokus ze střední vzdálenosti. Tím nejvydařenějším byla Kadlecova rána, kterou obránce Leverkusenu trefil v závěru zápasu z přímého volného kopu tyč dánské branky.

Jinak se na hřišti neodbývalo nic aspirujícího na zařazení do učebnic estetiky. Hru české části účinkujících nejvíce realisticky vystihl jako už tradičně kapitán Tomáš Rosický:

„Ať už já nebo Jarda Plašil se musíme dostat mnohem víc do hry. Když se my dva nedostaneme do hry, tak se nedostane do hry útočník, takže to musíme mnohem lépe rozehrávat už od obránců. Když se prováhá hned ten první moment přihrávky na nás dva, tak je to pak těžký. Kluci se musí učit, že v nároďáku je fotbal mnohem rychlejší a každá vteřina práce s balónem je hrozně důležitá.“

Přínosy přípravy proti Dánsku jsou všeho všudy dva: po dlouhé době otestovaný styl hry na jednoho útočníka a velmi solidní reprezentační entrée Jana Rezka.

„Vím, že nejsem žádný špílmachr. Vím, od čeho na hřišti jsem, a s tím jsem do zápasu šel. Modlil jsem se, aby Péťa chytil penaltu, protože jsem nechtěl mít debut, abychom prohráli, takže já jsem jakžtakž spokojenej,“ zhodnotil Rezek své vystoupení.

Aspoň někdo tedy mohl být spokojený. Celkově ale národní tým napsal v Dánsku za rokem 2010 symbolicky rozpačitou tečku.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme