Když každý brousí hranu svých možností, jsme silní, říká kapitán Rosický

Fotbalová reprezentace se pro rok 2014 ukládá k zimnímu spánku, při kterém si může nechat zdát něco pěkného o sladké Francii, kde se za rok a půl bude hrát mistrovství Evropy. Vzhledem k lehčímu postupovému klíči a tomu, že má český tým po výhře 2:1 nad Islandem na prvním místě skupiny A plný počet bodů, je postup hodně blízko. Kromě kouče Pavla Vrby za to národní mužstvo vděčí také zápalu a vytrvalosti svého nejdéle sloužícího hráče, Tomáše Rosického.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Rosický (v červeném) při utkání s Islandem

Tomáš Rosický (v červeném) při utkání s Islandem | Zdroj: ČTK

Kdyby mu nebylo vidět do tváře, neprozrazovalo ho číslo dresu a kapitánská páska, těžko by se hádalo, že tím, kdo za nevyhovujícího stavu strhává spoluhráče i publikum neustálým sprintováním mezi soupeřovými obránci, je právě 34letý veterán s výjimečným citem v noze i fotbalovým myšlením.

Tomáš Rosický ale ani proti Islandu znovu nečekal, že mu míče vybojují mladší a méně zasloužilí spoluhráči, a podobně jako i v minulých zápasech jim šel v napadání rozehrávky příkladem. A to všechno přesto, nebo možná právě proto, že v Arsenalu se teď na fotbal víc dívá, než že by ho sám hrál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle trenéra Pavla Vrby je Tomáš Rosický pro národní tým důležitý i při menší vytíženosti v Arsenalu

„Naposledy jsem od začátku nastoupil při minulém zápasu za nároďák. Je to náročné, chybí rytmus, ale cítil jsem se dobře. Celý týden jsem bojoval s virózou, o to víc jsem překvapený. Bylo to nad moje očekávání,“ řekl po utkání Rosický.

Podle Vrby má záložník londýnského Arsenalu na to, aby se v reprezentaci fotbalem bavil. „Ve všech zápasech, do kterých nastoupil, byl vidět. Patřil mezi hráče, na kterého se může tým spolehnout, který dokáže zrychlit hru a dokáže být v technických věcech úspěšný,“ chválí kapitána český kouč.

Rok 1 Pavla Vrby - příprava bez vítězství vyústila v kvalifikaci bez porážky

Číst článek

„Dokazuje, že zkušenost je v jeho věku důležitá. Nemusí mít ani tak velkou zátěž jako jiní hráči, dokáže pro nás být důležitý i při menší vytíženosti v klubu. Ale přál bych mu, aby si v Arsenalu vytvořil stejnou pozici. Protože kdyby hrál, mohl by být ještě lepší,“ nepochybuje Vrba.

Reprezentační trenér zatím v soutěžních zápasech může Rosického coby rozdílového hráče používat. S každým rokem opotřebovanější křehké tělo českého záložníka v této kvalifikaci vypovědělo službu jen před utkáním na umělé trávě v Kazachstánu, kde si tým poradil i bez něj.

V Turecku chybělo nadšení

Jinak fotbalista, kterému chybějí už jen dva reprezentační starty k dovršení stovky, odehrál až na včerejší střídání těsně před koncem plný počet kvalifikačních minut. A na konci svého patnáctého roku v národním týmu cítí, že se může dočkat ještě jednoho úspěšného tažení Evropou.

„Když každý brousí hranu svých možností, tak jsme schopní hrát s týmy, které jsou na tom technicky lépe. Třeba v prvním poločase v Turecku jsme měli velké problémy, nebylo tam cítit absolutní nadšení, které jsme dali do zápasu s Nizozemskem. Když budou hrát všichni na své maximum, tak máme velkou šanci,“ tvrdí někdejší hráč pražské Sparty a Dortmundu.

„Jarda Plašil už na minulém srazu říkal, že finále mistrovství Evropy bude Slovensko – Česko, zatím mu to vycházím,“ poukázal s úsměvem Rosický na to, že Česko i Slovensko jsou v kvalifikaci Eura 2016 zatím bez ztráty bodu. Takovou bilancí se může pyšnit už jen Anglie a Izrael.

Petr Čech a Tomáš Rosický děkují plzeňskému publiku za parádní atmosféru během zápasu s Islandem | Foto: ČTK

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme