Királymu přinesly tepláky štěstí. Vaclík chtěl kvůli němu Maďary do skupiny

První rakousko-uherské derby v historii mistrovství Evropy vyhráli překvapivě fotbalisté Maďarska. K vítězství 2:0 nad Rakušany jim v Bordeaux pomohl Gábor Király – ve 40 letech a 75 dnech nejstarší hráč, který kdy na tomto turnaji nastoupil. A zřejmě také poslední brankář, co zápas na takovéto úrovni odchytal v teplácích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gábor Király ve svých tradičních teplácích udržel v úterním zápase mistrovství Evropy ve fotbale nulu proti Rakousku

Gábor Király ve svých tradičních teplácích udržel v úterním zápase mistrovství Evropy ve fotbale nulu proti Rakousku | Zdroj: Reuters

Mladíci s nagelovanými vlasy, roztodivnými účesy na hlavách nebo s tetováním na všech možných částech těla a mezi nimi najednou chlapík v šedivých teplácích.

Gábor Király v roce 2016 působí, jako by se opravdu na Euru vynořil z dob rakousko-uherské monarchie. A vzhledem k tomu, že Maďaři se probojovali na první velkou akci po 30 letech, jejich gólman je ve Francii atrakcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český brankář Tomáš Vaclík si přál Maďarsko kvůli Gáborovi Királymu ve skupině

„Když postupovali z baráže, přál jsem si, abychom je dostali do skupiny. Chtěl jsem ho vidět naživo, protože se v dnešní době moc nevidí, aby gólman chytal mistrák v teplácích. Nedokážu si to představit, moc rád to nemám a i v zimní přípravě se tomu vyhýbám. Navíc u něj to vypadá, že má tepláky trošku větší než normálně,“ komentoval Tomáš Vaclík.

Český brankář si všiml správně. Király nosí tepláky opravdu o číslo větší, aby mu byly volnější. Tenhle zvyk mu zůstal z mládí, kdy chytal na tvrdém povrchu a delší kalhoty ho chránily před odřeninami.

A protože v šedivých teplácích zažil sérií vítězství na úvod svého prvního většího angažmá v prvoligovém týmu Haladas, kam se teď na sklonku kariéry vrátil, už si svéráznou část výstroje nechal.

Čtyřicátník v teplákách vychytal nulu na Euru. Maďarsko - Rakousko 2:0

Číst článek

Vůbec je tenhle Maďar pověrčivost sama: pod dresem nosívá tričko s tygrem a basketbalový dres s číslem třináct, už šestnáct let před každým zápasem poslouchá píseň It´s My Life od skupiny Bon Jovi a z týmového autobusu pokaždé vystupuje jako první.

Původní šedivé tepláky z 90. let mu stále visí doma ve skříni a po letošním Euru k nim na čestné místo možná přidá další.

Jan Kaliba, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme