KLDR chystá investice do fotbalové mládeže. Chtějí ukázat něco dobrého, říká koreanista

Severní Korea chce být kromě jiného i fotbalovou velmocí a spouští speciální program, který má komunistickou zemi k tomuhle cíli přiblížit. Sám vůdce Kim Čong-un to dokonce vytyčil jako jednu z priorit pro letošní rok a věci se dávají okamžitě do pohybu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Je to už víc než půl století od mistrovství světa v Anglii, kde se fotbaloví reprezentanti stali nehynoucími hrdiny své země, Severní Korea tehdy mimo jiné senzačně vyřadila Itálii a dostala se mezi osm nejlepších. Teď se tučné fotbalové časy vracejí. Loni se pozoruhodná věc podařila severokorejským fotbalistkám, které vyhrály světové šampionáty v kategoriích do dvaceti i do sedmnácti let.

„Kim Čong-un ve svém projevu nejen že zmínil vítězství fotbalistek a dal ho jako příklad úspěchu severokorejského lidu, také mluví o potřebě rozšířit nadšení pro sport. Aby to vedlo k dalším zázrakům severokorejského lidu. Státní aparát má nějaké priority a samozřejmě sport je měkká metoda, která má na mezinárodním poli velký efekt, takže režim do ní investuje,“ popisuje koreanista Jaromír Chlada přání, které Kim Čong-un nemusel říkat dvakrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Severní Korea chce ukazovat světu svou sílu fotbalem. V tomhle sportu slaví mládežnické úspěchy a má velké plány

Hned v lednu se na něm začíná pracovat. Severokorejský list Rodong Sinmun píše o tom, že úřady plánují otevřít během letošního roku fotbalové školy v každé z devíti provincií v zemi a v nich objevovat další zázračné fotbalové talenty. Úspěchy mladých fotbalistek Severokorejce namlsaly a podle tamního deníku to má být jen začátek cesty k Severní Koreji coby sportovní supervelmoci.

„Hlavním motorem je touha ukázat, že režim, nebo stát je v něčem dobrý. V případě Severní a Jižní Koree slouží ten sport také ke sbližování. Na rozdíl od východní západního Německa. Sportovní úspěchy slouží propagandě pro severokorejské obyvatelstvo. Ukázalo to právě návrat fotbalistek loni v prosinci, kdy byly teploty kolem nuly a projížděly Pchjongjangem v otevřených autech a mávaly davům, které tam byly, aby je vítaly, takže to slouží k utužování loajality k režimu,“ říká Jaromír Chlada, který v KLDR před časem půl roku studoval.

S rozvojem tamního fotbalu pomáhá i Mezinárodní federace FIFA, ale svůj poslední výrazný příspěvek, který měla přichystaný ve výši přes jeden a půl milionu dolarů, musela předloni zrušit kvůli sankcím uvaleným na Severní Koreu.

Zdá se ale, že se země vrhne do rozvoje fotbalu i bez téhle asistence, ostatně současné úspěchy jsou i výsledkem fotbalové školy pro devítileté až patnáctileté založené v Pchjongjangu v roce 2013. Teď mají přibýt další a Severokorejci by díky nim rádi znovu šokovali sportovní svět, jako se jim to povedlo před půl stoletím senzačním postupem do čtvrtfinále mužského mistrovství světa dospělých fotbalistů.

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme