Koller hraje pro pár set lidí a je v Cannes spokojený

Je mu třicet sedm let, ale stále mu to střílí, byť už jen ve třetí francouzské lize. Nejlepší kanonýr v historii české reprezentace Jan Koller si užívá fotbalového výminku v Cannes a do Čech se natrvalo nechystá. Místo pro desítky tisíc bouřících fanoušků už hraje sice jenom pro pár stovek, ovšem podle jeho zápalu pro hru byste to nepoznali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Koller se teď hlásí k barvám francouzského Cannes

Jan Koller se teď hlásí k barvám francouzského Cannes | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Na tribunách stadionu Pierra de Coubertina se klepe zimou asi tisícovka diváků a jediné, co je může hřát, je výsledek. Jejich Cannes porazilo soupeře z Rodez 2:0 a stále drží solidní šanci na postup ze třetí do druhé francouzské ligy. Druhý gól dal dorážkou zblízka Jan Koller. S jedenácti body nejlepší střelec soutěže, kterého si místní zamilovali.

,,Nejdůležitější hráč mužstva, to je jednoznačné. Když na hřišti chybí, naše hra vypadá úplně jinak. A hlavně je vynikajícím vzorem pro ostatní hráče," vychvaluje českého fotbalistu fanoušek Fredy, který si během zápasu mohl ukroutit hlavu, jak se věhlasný sedmatřicetiletý útočník i v poslední minutě třetiligového utkání za rozhodnutého stavu poctivě vrací, aby v hlavičkových soubojích vypomohl obráncům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koller hraje pro pár set lidí a je v Cannes spokojený

Se spoluhráči to má Koller v Cannes těžké. Přihrávky jako Pavel Nedvěd nebo Tomáš Rosický už mu zkrátka nikdo neservíruje. ,,Nedá se to srovnat kvalitou, žádný Karel Poborský, Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický. Někdy máme dobré zápasy, zahraju si, takže bych to nebral nijak tragicky," tuší Jan Koller.

Projevuje shovívavost český dlouhán, který se na stará fotbalová kolena těší mnohem větší pozornosti soupeřů, než býval zvyklý. Uhlídat Kollera, to je pokyn, který teď pravidelně zní v kabinách francouzských třetiligových týmů.

,,Samozřejmě je ta obrana těsnější, než v první lize, kde se ta obrana rozdělí mezi více hráčů. Je těžší se prosadit, musel jsem si zvykat. Při standartních situacích se mnou chodí dva hráči, praktikují i to známé drobné držení za dres, ruce, ale nic záludného," tvrdí.

Jan Koller skóroval i proti Rodez a vévodí střelcům 3. ligy ve Francii | Foto: Jan Kaliba

Obrácni drží Kollera v pokutovém území a kouzlo života v malém přímořském knížectví uprostřed francouzské riviéry zase v Monaku. Právě v místě svého bývalého působiště s rodinou žije a dojíždí na tréninky a zápasy do nedalekého Cannes a měnit lokalitu rozhodně nemíní.

,,Momentálně tu vidíme budoucnost, starší dcera tu začala chodit do školy, menší do školky. Chceme tu žít, do Prahy jezdíme, když mají holky prázdniny a já dovolenou. Vrátit se můžeme vždycky, ale momentálně chceme žít tady," říká Koller.

Taková je vize Jana Kollera, který stále ještě nezmizel ze seznamu aktivních fotbalistů a příští rok si možná zahraje druhou francouzskou ligu. V Cannes hodně sázejí na to, že jim český fotbalista k postupu pomůže.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme