Komisi rozhodčích FAČR má vést Polák Listkiewicz. Najdeme společnou řeč, věří Pelta

Nejvyšší dvě fotbalové soutěže už jsou samostatné, ale důležitá komise rozhodčích, která vybírá a hodnotí sudí, nadále zůstane hlavně v rukou Asociace vedené šéfem Miroslavem Peltou či místopředsedou Romanem Berbrem. I tuhle komisi ovšem čeká velká změna, v jejím čele bude Polák Michal Listkiewicz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Pan Listkiewicz je mimořádně jazykově vybavený,“ odmítá předseda FAČR námitku na komunikační bariéru předpokládaného nového šéfa komise rozhodčích.

„Má manželku, která měla manžela Čecha. Známe se dlouhá léta a když spolu komunikujeme, bavíme se česko-polsky,“ zabrousila hlava českého fotbalu i do soukromí 63letého Poláka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uvedení navrhovaného šéfa komise rozhodčích FAČR sledoval reportér ČRo Jan Kaliba

Jako asistent rozhodoval finále mistrovství světa 1990 a skoro deset let vedl fotbalový svaz ve své zemi. Teď má být garantem nejen kvality, ale hlavně prý důvěryhodnosti českých sudích.

„Jsou situace, kdy má člověk pocit, že dochází k nějaké tendenci. Každý si tu napsal nějakou minulost a na nových lidech je, aby u každého řekli, kdo tu zůstane a kdo půjde z kola ven,“ plánuje Pelta.

Pro muže to ale nebude jednoduché, a tak mu kromě dalších členů nové komise rozhodčích třeba i sám předseda Pelta s ukazováním pomůže. „Než budeme skládat listiny na příští sezonu, určitě najdeme společnou řeč. Nedělal bych z toho vědu,“ dodává.

Fotbalová liga bude samostatná. Definitivně o tom rozhodla valná hromada FAČR

Číst článek

Společnou řeč ale Pelta stále nenašel se svým kolegou z výkonného výboru a spolumajitelem z první ligy sestupující Olomouce Josefem Lébrem. Jako příklad může sloužit rozhodčí Miroslav Zelinka. Pelta mu podle svých dřívějších slov z tohoto týdne věří, a obměna rozhodčích se ho tak zřejmě týkat nebude.

Naopak pro olomouckého šéfa je právě Zelinka jedním z těch, kteří některé zápasy řídí tendenčně a kteří by měli z listiny sudích zmizet. Lébr to řekl na brněnské valné hromadě s tím, že cizinec v čele komise rozhodčích se mu zamlouvá.


„Myslím, že je to dobrý nápad. Jeho kredit není nutno zpochybňovat, ale musí vyletět rozhodčí jako Zelinka. Zeptejte se v Hradci Králové nebo na Dukle. Určitě to nenechám vyšumět,“ slibuje šéf Olomouce.

ČTK, Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme