Kontroverzní fobalový gólman Higuita oslavil padesátku. Proslavil se i 'škorpióním zákrokem'

Elitní fotbaloví gólmani se dnes běžné zapojují do rozehrávky, a hra nohama jim nedělá problémy. To ale v minulosti rozhodně neplatilo – byly však výjimky. Kolumbijec René Higuita bavil svými kousky fanoušky hlavně v devadesátých letech. A tenhle ani ne 180centimetrový chlapík už jeden den zjišťuje, jaký je život po 50. narozeninách. V tom fotbalovém toho stihl hodně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý gólman René Higuita byl znám pro výbornou hru nohama (ilustrační foto)

Bývalý gólman René Higuita byl znám pro výbornou hru nohama (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nepovedená klička Reného Hiugity a gól, který následně dostal v osmifinále mistrovství světa 1990 s Kamerunem, obletěly celý světa. Kolumbii nakonec stál tenhle moment – který sám gólman nazval 'chybou velkou jako barák' – vypadnutí ze šampionátu. Nikdo ale vlastně nebyl překvapený, že se extravagantní Kolumbijec pustil do kličkování daleko za pokutovým územím. Nebylo to na turnaji v Itálii poprvé.

Hiugita získal přezdívku 'El loco' tedy blázen nebo šílenec a stál se celosvětově známým. Jeho v té době pro gólmana netradiční styl a výborná hra nohama inspirovala do budoucna další brankáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý fotbalový gólman René Higuita včera oslavil 50. narozeniny. Prosavil se netypickým stylem chytání

Další slavný kousek – tentokrát dodnes opěvovaný – pak ukázal René Higuita v září 1995. V přátelském utkání proti Anglii ve Wembley totiž vyrazil střelu Redknappa tzv. škorpióním kopem.

Higuita se nechal míčem schválně přeletět, aby ho pak prohnutý jako gymnasta vyrazil patami. Co na tom, že rozhodčí už pískal ofsajd, a případný gól by tak neplatil. Nápad se 'škorpióním kopem' přitom vznikl náhodou.

„Natáčel jsem reklamu s dětmi, a jeden kluk si zpracoval míč na prsou, začal dělat triky a potom mě loboval. Nevěděl jsem, co mám udělat, a najednou jsem předvedl tenhle zákrok, a oni to naštěstí natočili. A o pět let později mě fanoušci žádali, ať ho udělám znovu. A tak jsem ho v Anglii předvedl,“ popisoval brankář později pro televizi Caracol Colombia.

René Higuita se tak zapsal do fotbalové historie. A jen tak podtrhl svoji kariéru netradičního gólmana, který nejen že míč chytal, zároveň si s ním ale rád pohrál a sám dával branky – a to i v kolumbijské reprezentaci.

Mirko Vasić, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme