Kosovo se může zapojit do bojů o fotbalové MS, hodlá oslovit velká jména

Plného mezinárodního uznání se Kosovská republika dočká v blízké budoucnosti jen stěží, a tak si svou politickou pozici vylepšuje i díky sportu. Za svého člena ji teď nově přijala Mezinárodní fotbalová federace FIFA a tím jí dala možnost zapojit se na podzim do už rozlosované kvalifikace o mistrovství světa 2018. Hájit jeho barvy můžou i známé tváře z významných evropských soutěží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kosovo slaví, má mezinárodně uznanou fotbalovou reprezentaci

Kosovo slaví, má mezinárodně uznanou fotbalovou reprezentaci | Zdroj: Reuters

Na letních olympijských hrách v Riu budou kosovští sportovci poprvé stát pod svojí vlajkou. Teď mají i jejich fotbalisté mezinárodně uznaný tým, což je pro vlastenecké Balkánce velkým vítězstvím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kosovo můžou reprezentovat velká jména evropského fotbalu, ale další klíčovou otázkou je, kam bude v kvalifikaci o MS 2018 nalosováno

„Čekáme, že po šestnácti letech izolace Kosovo splnilo požadavky, že naše děti budou mít možnost hrát fotbal na mezinárodní úrovni a my budeme členy UEFA a FIFA,“ doufal před pár dny generální sekretář kosovského svazu Eroll Salihu a přání se mu splnilo.

Z fotbalového pohledu zčistajasna přibyl zajímavý soupeř. Hráči kosovského původu jsou rozeseti po nejlepších soutěžích Evropy přinejmenším stejně hojně jako ti čeští, a to ještě Kosovo osloví své rodáky reprezentující dosud jiné státy, jestli by za něj nechtěli hrát.

Potenciální jedenáctka Kosova

Brankáři: Etrit Berisha (Lazio Řím/It.)
Obránci: Taulant Xhaka (Basilej/Švýc.), Lorik Cana (Nantes/Fr.), Mergim Mavraj (Kolín nad Rýnem/Něm.), Leart Paqarada (Sandhausen/Něm.)
Záložníci: Valon Behrami (Watford/Ang.), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach/Něm.), Xherdan Shaqiri (Stoke City/Ang.), Adnan Januzaj (Manchester United/Ang.), Bernard Berisha (Anži Machačkala/Rus.)
Útočník: Bersant Celina (Manchester City/Ang.)

Zdroj: coral.co.uk

Jsou mezi nimi například Švýcar Xherdan Shaqiri ze Stoke City se zkušenostmi z Bayernu Mnichov, Belgičan Adnan Januzaj z Manchesteru United či bratři Xhakové.

FIFA mu tento zatím nemyslitelný reprezentační přestup ve zvláštních případech povolí, což se fanouškům zamlouvá o to víc: „Myslím, že jsme do národních týmů ostatních zemí přispěli už dost hráči. Teď je čas pro kosovské Albánce vrátit se ke kořenům, přispět k vytvoření dobrého národního týmu a ukázat světu, že umíme hrát fotbal.“

Jen bude problémem, jaké soupeře Kosovu do kvalifikací nalosovat. Například souboje se Srbskem, na kterém jednostranně vyhlásilo nezávislost, jsou v nejbližších letech nemyslitelné.

Z politického pohledu je i proto možné přijetí Kosova do FIFA chápat jako signál pro další území bez mezinárodního uznání, že pro světový fotbal mají význam a dá jim šanci být členy nejmocnější sportovní organizace. A třeba v případě fotbalem poblázněného Katalánska to může být dalším důvodem k vyhlášení nezávislosti.

Martin Charvát, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme