Kromě mistrovství Evropy je pro 'lvíčata' velkou motivací postup na OH v Riu

První možnost zahrát si velký turnaj v Brazílii čeští fotbalisté propásli - národní tým dospělých se na loňské mistrovství světa nekvalifikoval. Teď si tenhle lákavý zážitek v zemi fotbalu oddané mohou dopřát reprezentanti do 21 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pro fotbalisty do jedenadvaceti let je kromě úspěchu na ME velkou motivací postup na OH do Ria

Pro fotbalisty do jedenadvaceti let je kromě úspěchu na ME velkou motivací postup na OH do Ria | Zdroj: ČTK

„Je to Brazílie, je to jiný svět, takže bych se tam určitě chtěl podívat,“ říká obránce Jan Baránek, který si svůj brazilský sen může splnit už za rok. Stačí se o to v příštích dnech přičinit vlastními fotbalovými dovednostmi a uspět na domácím evropském šampionátu.

Jenže většina jeho spoluhráčů z týmu pro EURO je o tuhle motivaci ochuzená, protože věkový limit je neúprosný. Hry v Riu budou pro fotbalisty narozené v roce 1993 a mladší. Přípustné jsou jenom tři výjimky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté do jedenadvaceti let hrají o titul mistra Evropy, ale motivací je i boj o postup na olympijské hry do Rio de Janeira

„Mohl bych být mezi třemi staršími hráči, to je jediné lákadlo. Ale pro nás je vrchol teď na mistrovství Evropy. Doufám, že bude chodit plný stadion, jako na hokejové mistrovství světa. Taky jsem se byl podívat a atmosféra tam byla skvělá, tak snad se to bude opakovat,“ hledá si svou vlastní, neolympijskou motivaci pro domácí turnaj v roce 1992 narozený krajní obránce Pavel Kadeřábek.

Podobně na tom je také dvanáct dalších českých fotbalistů nominovaných na domácí EURO.

Pro deset zbývajících je klíčové skončit ve skupině s Dánskem, Srbskem a Německem do druhého místa. Anebo do třetího, pokud z moravské skupiny ‚B‘ postoupí do semifinále Angličané, kterých se olympijské hry netýkají.

Všechny zápasy české jedenadvacítky na mistrovství Evropy můžete sledovat na našem streamu Český rozhlas sport nebo v podrobných online reportážích.

V takovém případě by se hrál duel o páté místo, jakási dodatečná olympijská kvalifikace.

Na jedné straně vítaná šance pro třetí týmy ve skupinách, na straně druhé starost navíc pro organizátory, kteří turnaj chystali několik let, ale tohle utkání by museli připravit prakticky přes noc, připomíná šéf organizačního výboru Petr Fousek.

„Nevýhoda je, že jestli se zápas bude hrát, se dozvíme po druhém možná až po třetím hracím dnu ve skupině. Všechny organizační předpoklady jsme naplnili. Zápas je situovaný do Uherského Hradiště, otevřený zůstane samozřejmě prodej vstupenek. Doufáme, že uherskohradišťský divák bude mít o tento zápas zájem.“

Zvlášť pokud se bude týkat českých mladíků, kteří by o něj teď před turnajem zájem jistě měli, protože k favoritům domácího EURa rozhodně nepatří.

 

Mistrovství Evropy ve fotbale do 21 let začíná v České republice už zítra. Kapitána jednadvacítky Jakuba Brabce před zápasem s Dánskem dnes povzbudil i Pavel Nedvěd!

Posted by Česká fotbalová reprezentace on 16. červen 2015

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme