Lecjaks v Bernu přečkal těžký začátek a dočkal se v Evropské lize Sparty

Bude to zřejmě jeden z nejdůležitějších zápasů ve skupině I Evropské ligy. O postupu sice nerozhodne, ale o mnohém už může napovědět. Fotbalisté Sparty přivítají Young Boys Bern - velkého konkurenta v boji o účast v jarní části soutěže. Čeští fanoušci mohou být zvědaví i na start někdejšího mládežnického reprezentanta Jana Lecjakse, který se na Letné představí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obránce Young Boys Bern Jan Lecjaks na tréninku v Praze před utkáním 2. kola základní skupiny fotbalové Evropské ligy se Spartou Praha

Obránce Young Boys Bern Jan Lecjaks na tréninku v Praze před utkáním 2. kola základní skupiny fotbalové Evropské ligy se Spartou Praha | Zdroj: ČTK

„Bude hrát Bern proti Spartě a moji rodiče budou samozřejmě fanoušky Young Boys. Těším se,“ říká Lejcaks.

Pro čtyřiadvacetiletého obránce to bude speciální zápas, zajímavý i pro rodinu fotbalisty, která je navíc z Plzně, z tábora velkého rivala letenských. Přesto, někdejší reprezentant se snaží brát večerní utkání normálně, ví, že mnohem důležitějšími bitvami už si v kariéře prošel.

„Pro každého hráče je špatné, když nehraje,“ naráží Jan Lecjaks na dobu, kdy se z role kapitána reprezentační jednadvacítky proměnil v návštěvníka zdravotnických zařízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Talent YBB Jan Lecjkas a jeho agent Jan Levý před soubojem se Spartou na Letné

Komplikovaná zlomenina ruky na Euru 2011 mu na čas převrátila slibně se rozvíjející kariéru naruby a nějakou dobu pak trvalo, než se talentovaný levý obránce vrátil na pozice, na které byl léta zvyklý. Hostování v Norsku bylo svého času nouzovým, ale nakonec tím nejlepším řešením.

„Když přišel do Bernu, byl v těžké situaci. Vybrali si ho na ME hráčů do 21 let, kde si v posledním zápase zlomil ruku. V jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by ten přestup mohl padnout,“ říká manažer fotbalisty Jan Levý a dodává:

Young Boys Bern stylem připomínají Zwolle, všímají si sparťané

Číst článek

„Naštěstí to dobře dopadlo. Ale pak už naskakoval do rozjetého vlaku, protože ze sezony už bylo odehráno hodně zápasů. Když už se konečně dostal do sestavy, vyhodili trenéra. Pak přišel nový a zkomplikovalo se to, protože ho nestavěl. Museli jsme tedy najít nějaké řešení.“

Což se tedy povedlo, nadějný fotbalista se v Norsku rozehrál, vrátil se zpátky do Bernu a svou druhou šanci tam už využívá. Nastupuje na pozici krajního obránce a občas dokáže vypustit i pořádně tvrdou ránu na branku soupeře.

Ostatně právě tak to kdysi uměl i otec manažera Stanislav Levý někdejší reprezentant a klíčový bek Bohemians. Syn Jan teď pro změnu přiznává, že bere svého klienta a jmenovce Lecjakse také jako člena rodiny.

Levý: Jednáme s YBB o prodloužení smlouvy

„Zastupuju ho už osm let, takže od jeho patnácti šestnácti. V mojí manažerské kariéře je Honza v tuhle chvíli, dá se říci, nej hráč. Skoro každý měsíc za ním jezdím do Švýcarska. Teď tam jednáme o prodloužení smlouvy, protože ta stávající mu končí v roce 2015,“ prozrazuje Jan Levý a pokračuje:

„Řešíme i soustu jiných věcí, které Honza potřebuje – smlouvu na telefon, bydlení, komunikaci s klubem, něco v Čechách… Prostě všechno, aby se mohl soustředit jen na fotbal a nemusel se zabývat něčím jiným.“

Dnes večer se Jan Lecjaks z YBB soustředí na zápas Evropské ligy proti Spartě. Utkání začne v 19 hodin, přímým přenosem ho vysílá internetový ČRo Sport a druhý poločas Radiožurnál.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme