Legenda Chelsea kapitánem Arsenalu? Fanoušci by Petra Čecha brali: Už je to naše legenda

Fotbalista Petr Čech naznačuje, že v létě možná vyklidí reprezentační branku, aby i s rostoucím věkem byl stále co nejužitečnější v té klubové. V Arsenalu si 33letý gólman za necelý rok vydobyl velmi silné postavení. A s jeho úvahami o konci v národním týmu může souviset i to, že na severu Londýna vážně přemýšlejí o tom hned po první sezoně ho zvolit kapitánem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech může být s koncem roku 2015 spokojen. Jak vstoupí do toho dalšího?

Petr Čech může být s koncem roku 2015 spokojen. Jak vstoupí do toho dalšího? | Zdroj: Reuters

Dvě malé děti před stadionem Emirates šplhají po kovové atrapě kanónu, který má Arsenal ve znaku, a jejich otec Sebastian oblečený do červeného dresu svého oblíbeného týmu vypráví o tom, jak skvěle se Petr Čech v Arsenalu uvedl a jak se při svých zkušenostech do kapitánské funkce hodí.

Sebastian přidává jako argument i to, že Petr Čech vnesl nebývalý klid do obranné hry Arsenalu, který prý přestal být tím mužstvem skvělým v útoku, ale naivním směrem dozadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Legenda Chelsea kapitánem Arsenalu - i to se může v létě stát a možná to souvisí s úvahami Petra Čecha o konci reprezentační kariéry

Pryč jsou doby Tonyho Adamse, poslední kapitánské stálice Arsenalu, co ve funkci vydržela přes deset let. Teď s páskou na ruce rotují v klubu cizinci, mění se mnohem častěji, současný kapitán Španěl Arteta v létě zřejmě v klubu skončí, pozice jeho zástupce Němce Mertesackera v sestavě je nejistá, a tak nedávná úvaha manažera Wengera o Petru Čechovi dává smysl.

„Myslím, že on je vůdčí typ a že se od příští sezony skutečně kapitánem v Arsenalu stane,“ míní přední expert na anglický fotbal John Cross z deníku Daily Mirror.

„Artetovi končí smlouva a asi skončí s fotbalem, Mertesacker nehraje pravidelně a za kapitána potřebujete fotbalistu, co je na hřišti každý týden. Takže volba asi padne na někoho takového a Petr Čech - to se nabízí. Uvedl se fantasticky, je to výborný brankář a má velké slovo v kabině,“ analyzuje Cross.

Tím, kdo s ním trochu polemizuje, je paradoxně sám český reprezentant. „Být kapitánem národního týmu nebo klubu, za který člověk nastupuje, je vždycky čest. Ale jestli se to stane, nebo ne, uvidíme další sezonu,“ říká Petr Čech.

„Myslím, že v pozici brankáře je to s kapitánskou páskou složitější. Protože rozhodčí je kolikrát daleko a stejně musíte určit nějakého zástupce, který s ním jedná. Nemůžu běžet pokaždé 100 metrů do vápna soupeře, když je tam někde strkanice. Prostě je to takové specifické,“ dodává.

Ale největší překážku, která se mohla objevit, už Petr Čech odstranil - získal si mezi příznivci Arsenalu za krátkou dobu tolik respektu a takovou oblibu, že spoustě z nich vůbec nevadí mít za kapitána ikonu městského konkurenta.

„Kdepak Chelsea, teď už je to naše legenda,“ smějí se před londýnským stadionem fanoušci Arsenalu.

Petr Čech | Foto: Český rozhlas

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme