Leicester slaví. Ztráta soupeřů zajistila 'Liškám' titul v Premier League

Fotbalisté anglického Leicesteru bez vlastního přičinění završili jedno z největších sportovních překvapení fotbalové historie. Podceňovaný klub, který v loňském ročníku bojoval o záchranu, vyhrál anglickou Premier League. Definitivně rozhodla remíza druhého Tottenhamu na Chelsea.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jamie Vardy vstřelil během sezony 22 gólů

Jamie Vardy vstřelil během sezony 22 gólů | Zdroj: Reuters

Rozhodnuto je v Anglii už dvě kola před koncem. Třísettisícové město Leicester v anglickém regionu East Midlands tak může začít s oslavami. Rozhodlo se o 100 mil jižněji, když v londýnském derby nedokázal Tottenham vyhrát na Chelsea a jeho ztráta činí nedostižných 7 bodů.

Tottenham přitom na hřišti Chelsea po poločase vedl 2:0 a byl blízko prvnímu vítězství na Stamford Bridge od roku 1990. Po přestávce ale Gary Cahill po rohovém kopu a Eden Hazard vyrovnali. Do konce zápasu zbývalo 7 minut, po nich a šestiminutovém nastavení bylo rozhodnuto o mistrovi.

Největší příběh, inspirace pro outsidery. Anglie přeje Leicesteru překvapivý titul

Číst článek

Lišky, jak se Leicesteru přezdívá podle šelmy ve znaku, překvapily celou Anglii a získaly první titul za 132 let existence klubu. Tým, který se v loňské sezoně zachraňoval a nakonec skončil 14., letos z 36 zápasů prohrál jen tři.

Hráči sledovali zápas společně. Podle Daily Mail se sjeli do domu největší hvězdy týmu, Jamieho Vardyho. Trenér Claudio Raniery ale chyběl.

„Mám oběd s maminkou v Itálii, je jí 96 let a vracím se letadlem až v pondělí večer. Výsledek asi zjistím až po přistání. Budu ten poslední člověk v Anglii, co se to dozví,“ řekl Ranieri na tiskové konferenci po včerejší remíze na Old Trafford.

Strůjce úspěchu - Claudio Ranieri | Foto: Reuters

Během neúplné sezony vyhrál 22 zápasů, nejvíc ze všech týmů v lize, téměř dvě třetiny z nich o jediný gól. Největší hvězdou týmu byl Jamie Vardy, který dal zatím 22 gólů. Dravý útočník se hodně prosazoval z rychlých protiútoků, na které Leicester sází.

„Musím poděkovat svým spoluhráčům. Díky nim jsem mohl všeho dostáhnout. Tohle byla úžasná sezona pro všechny z nás a byla založena na týmové práci, ne na individualitách,“ říká 29letý útočník, který hrál ještě před pěti lety až pátou nejvyšší soutěž.

Často mu asistoval alžírský objev Rijád Mahriz. Oba byli vyhlášení největšími hvězdami končícího ročníku. Vardy vyhrál hlasování novinářů před Mahrizem, ten zase získal cenu hráčské asociace.

Oběma v poslední době mnohonásobně stoupla cena na hráčském trhu. Klub je koupil v součtu za milion a 350 tisíc liber. Dnes je Vardy ceněn na 25 milionů, Mahríz na 35.

Šokující mistři jsou pohromou sázkové kanceláře. Kurz na vítězství „Lišek“ v Premiere League se vyšplhal až na 5000 ku jedné. Financial Times předpokládají, že odvážlivcům, kteří si na triumf Leicesteru vsadili, budou muset bookmakeři vyplatit 50 milionů liber.

Zápasové oslavy titulu čekají Leicester v sobotu. Již jistí mistři přivítají na svém stadionu King Power Everton.

Občerstvovny v Leicesteru | Foto: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme