Licence z pohodlí domova. Fotbaloví trenéři mládeže budou testováni přes internet

Český fotbal není v zrovna zářivé situaci. Zpět na vrchol by ho mohla dostat nastupující generace, které v tuto chvíli věnuje maximální péči fotbalová asociace. A do příští sezony si stanovila ambiciózní plán. Všichni trenéři, kteří se pravidelně věnují mládeži, by měli získat novou trenérskou licenci nazvanou Grassroots leader, kterou mohou studovat pohodlí domova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Možná jste někdy zaslechli nepříjemný křik trenéra mladých fotbalistů, když jste šli třeba jen náhodou kolem hřiště. Místo radosti a příjemného prostředí nastupuje nervozita a zklamání - a děti se k fotbalu nebo ke sportu třeba už nikdy nemusí vrátit. Trenér je v jejich rozhodnutí klíčovou postavou. Právě proto připravila Fotbalová asociace České republiky novou trenérskou licenci Grassroots leader - a zvolila netradiční formu.

„Elektronické testování, elektronické vzdělávání. Zavedli jsme ji proto, že e-learning je v proudu doby a za druhé, protože potřebujeme oslovit, co nejširší spektrum lidí, kteří se v uvozovkách motají kolem dětských kategorií. Varianta toho, že by všichni přišli na kurz je nereálná, takže takhle z pohodlí domova si všichni můžou získat základní informace a dokonce projít testováním,“ představuje elektronický kurz Antonín Plachý, šéf svazového trenérsko-metodického úseku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Licence cílí hlavně na trenéry dětí ve věku od 5 do 11 let

Licence cílí hlavně na trenéry dětí ve věku od 5 do 11 let, a to hlavně v menších klubech, kde se své práci věnují zadarmo nebo jen za symbolickou odměnu.

„Tam je největší skupina lidí a samozřejmě hrozně moc ovlivňují, jestli děti zůstanou u sportu, jaké základy dostanou a potom i ty dovednosti samozřejmě,“ dodává Plachý, jak moc jsou dobrovolníci, mnohdy tatínci důležití. Do vzdělávání se můžou pustit po jednoduché registraci na stránkách Fotbalové asociace - témata zahrnují třeba zdravotní aspekty, koučink a pedagogiku, plánování tréninků nebo spolupráci s rodiči.

K okruhům se lze neustále vracet a pro získání licence Grassroots Leader je třeba uspět ve výstupním testu. „To vzdělávání, ještě než člověk vstoupí do toho testu, tak může trvat třeba dvě hodiny, ale může se tím zaobírat a strávit u toho třeba deset hodin. Samotný test na ten je maximálně hodina a půl,“ říká Antonín Plachý.

Kdo uspěje v testu, doma si vytiskne certifikát a trenérskou kartičku. Tu by měli mít od příští fotbalové sezony úplně všichni, kteří vedou mladé fotbalisty. Byť i Plachý přiznává, že jde o ambiciózní plán. „Bylo by to hezký a doufáme, že to tak bude, ale realita občas bývá jiná, tak doufáme, že realitu ovládneme my a ne ona nás.“ Nehledě na to, jaká nakonec bude realita, by s novou Grassroots Leader licencí mohly být zápasy a tréninky začínajících fotbalistů zase o něco radostnější.

Petr Havlíček, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme