Lička táhne Brest ve francouzské lize

Francouzská fotbalová liga má dalšího překvapivého lídra - Brest. Nováček v soutěži, který ji nikdy nevyhrál, válí také díky dvěma Čechům - Tomáši Mičolovi a Mariu Ličkovi. Zejména Lička má na současném postavení Brestu velké zásluhy, právě on totiž v jedenáctém kole vstřelil vítězný gól proti St. Etienne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z výkonů Maria Ličky má radost i jeho otec Verner, generální manažer ostravského Baníku

Z výkonů Maria Ličky má radost i jeho otec Verner, generální manažer ostravského Baníku | Zdroj: ČTK

"St. Etienne se nehrnul moc dopředu, chtěl nás vytáhnout ven. Věděli, že když budou příliš útočit, tak jsme nebezpeční z brejků," popsal taktiku soupeře osmadvacetiletý záložník. K ničemu mu ovšem nebyla, Brest vyhrál 2:0.

Nováček soutěže se tak propracoval na první místo, na kterém má dvoubodový náskok na druhé Rennes a třetí Olympique Marseille, jejichž vzájemné utkání bylo kvůli podmáčenému terénu odloženo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lička táhne Brest ve francouzské lize

"Důležitý je především týmový výkon. Jsme solidní v defenzivě, hrajeme v bloku a v momentě, kdy získáme balon, nenakopáváme zbytečně míč dopředu, ale snažíme se ho podržet. I když hrajeme na brejky, máme určitou mezihru, jsme schopní si přihrát a něco vymyslet. Osmkrát za sebou jsme neprohráli a nedostali ani gól," odůvodňuje odchovanec Baníku Ostrava současné ostavení klubu.

"Zatím jsem odehrál všechny zápasy v základu a jen jednou jsem střídal dvě minuty před koncem. Jsem asi důležitou součástí týmu, ale špílmachr nebo tahoun nejsem, spíš zapadám do té mozaiky, která funguje," nepřeceňuje svou roli Mario Lička.

V Brestu se dívají raději pod sebe

Přesto se dá říct, že je s Brestem momentálně nejúspěšnějším českým tvořivým záložníkem. Reprezentační kapitán Tomáš Rosický v Arsenalu pouze střídá a Jaroslav Plašil je s Bordeaux ve stejné lize jako Lička o dvanáct míst níž.

Oba kluby, tedy Brest a Bordeaux, přitom měly před sezónou úplně opačné cíle. Zatímco Girondins snili o sedmém francouzském titulu, stopadesátitisícový přístavní Brest nechtěl sestoupit, a tak je pro něj současné výsluní velkým svátkem.

"Jsme nohama na zemi. Není důležité být po jedenácti kolech první. Nám jde o body a k záchraně je jich třeba čtyřicet. Zatím jich máme 21, takže musíme dalších 19 vydolovat," je si vědom pomíjivosti úspěchu malých týmů Mario Lička.

Martin Charvát, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme