Lidé odcházejí, legendy zůstávají. Josefa Masopusta připomíná i turnaj středoškoláků

Jeden z nejlepších českých fotbalistů Josef Masopust před jedenácti měsíci zemřel, a tak se poprvé jeho Pohár pro střední školy hrál vlastně jako memoriál. I pátý ročník měl ale stále stejný cíl - nenechat zapadnout odkaz slavného hráče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastníci finále Poháru Josefa Masopusta

Účastníci finále Poháru Josefa Masopusta | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

„Lidé odcházejí, legendy zůstávají a ten příběh pokračuje dál," je motto předsedy Klubu přátel Josefa Masopusta Jiřího Hory, který se snaží, aby odkaz slavného českého fotbalisty nezanikl, i prostřednictvím turnaje pro střední školy.

„Je to připomenutí jména a odkazu Josefa Masopusta mladé generaci. Mladí ho tolik neznali, a tak je důležité, abychom ho připomínali nejen sochou, ale něčím živým. Napadlo nás, že turnaj je nejvhodnější způsob," dodává organizátor turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finále Poháru Josefa Masopusta navštívil i reportér ČRo Mirko Vasić

Do turnaje na počest držitele Zlatého míče a vicemistra světa z Chile z roku 1962 se rok od roku se zapojuje více a více škol. Některé jsou tradičními účastníky a studenti v minulosti zažili legendu i osobně.

„Několik z nich mělo tu čest se s ním setkat a na tuhle vlnu se snažíme hrát. Snad na naší hře byla vidět i fair-play. Ten turnaj máme hrozně rádi a ve škole jsme si udělali síň slávy Josefa Masopusta. Kluci vidí obrázky a přečtou si o něm, je to legenda,“ popisuje učitel z pražské Střední odborné školy na Jarově Marek Pavelka.

I přes všechnu snahu je ale doba Josefa Masopusta pro některé mladé fotbalisty už dost vzdálená, a to i na Dukle.

„Jsou tady mládežníci, je jim třeba 15 let. Někteří vědí od rodičů, že byla tahle slavná éra. Ale habaděj mladých to nezaznamenala. To padesát pětapadesát let staré,“ je si vědom Masopustův spoluhráč z Dukly a další stříbrný medailista z Chile Josef Jelínek.

Pohár Josefa Masopusta | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Jeho slova dokazuje i šestnáctiletý student z Jarova David Stojanovski. „Moc jsem ho neznal, ale asi toho dokázal hodně, když se koná tenhle turnaj. Jsem rád, že jsem tu byl,“ přiznává.

I proto se každý rok před turnajem snaží Klub přátel Josefa Masopusta legendu československého a českého fotbalu znovu a znovu připomínat.

„Pro mě je to fakt velký fotbalista. I proto jsem za celý tým rád, že jsme se sem dostali, protože jsme nováčci. Teď jsme na stadionu, kde hrával Josef Masopust,“ říká student sokolovské Integrované střední školy technické a ekonomické Jakub Rau.

Ze třetího vítězství za sebou se radovali fotbalisté z Chrudimi, kteří ve finálovém prodloužení udodali Příbram.

Ceny pro vítěze Poháru Josefa Masopusta | Foto: ASC Dukla Ivana Roháčková

Josef Masopust | Foto: Český rozhlas

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme