Ligové zápasy bez hostujících fanoušků. I tak se budou řešit nepokoje na fotbalových stadionech

Fotbalová ligová asociace se snaží vylepšit bezpečnost při utkáních profesionálních soutěží. Řídící organizace první a druhé ligy se teď stala součástí nové dohody o spolupráci s policií. A čerstvý příklad z druholigového zápasu mezi Opavou a Ostravou ukazuje, že zvýšená komunikace bude v některých rizikových případech potřeba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepokoje doprovázely i nedávný druholigový duel mezi Opavou a Baníkem Ostrava

Nepokoje doprovázely i nedávný druholigový duel mezi Opavou a Baníkem Ostrava | Foto: Petr Sznapka | Zdroj: ČTK

„To, že tam dojde k incidentu, se dalo předpokládat. Ta situace se ale zvládla,“ říká prezident Policie České republiky Tomáš Tuhý.

Na zápas do Opavy dorazilo kolem 1500 fanoušků Ostravy, domácí klub ale poskytl pro hosty – podle pravidel – něco přes 300 vstupenek. Kolem stadionu a ve městě došlo ke střetům, a policie zatím zahájila osm trestních řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalová ligová asociace připravuje novelu disciplinárního řádu. Změny nastanou i v oblasti trestání nepokojů

„První bezpečnostní schůzky za účasti obou klubů, policie a městské policie v Opavě proběhla už 22. února. To dostatečně dokresluje fakt, že jsme to nepodcenili,“ popisuje Dušan Svoboda - šéf Ligové fotbalové asociace, která soutěž stejně jako první ligu od této sezóny řídí.

Fotbalové organizace se ve spolupráci s policií snaží už delší dobu vyřešit, jak podobným případům při rizikových zápasech zamezit.

„LFA nyní připravuje novelu disciplinárního řádu, kterou budeme navrhovat ke schválení. Jedno z opatření počítá s postihem klubu tím, že se jeho fanouškům zakáže výjezd na venkovní zápasy,“ nabízí jednu z možností Dušan Svoboda, k opavskému případu ale dodává.

Schick, Krejčí i Jankto podávají v Itálii skvělé výkony, chválí Nedvěd

Číst článek

„V konkrétním případě zápasu v Opavě by to ale asi k ničemu nevedlo. Ostravští fanoušci na stadionu nebyli.“

Už delší dobu se také pracuje ještě na jedné věci - vytvořit registr problémových fanoušků, kteří by případně měli zákaz vstupu na stadiony.

„Ve fázi, kdy bychom měli databázi konkrétních lidí, zatím nejsme. Směřujeme ale k tomu a je to něco, čeho bychom chtěli dosáhnout. Kvůli zákonu na ochranu osobních dat ta situace ale není jednoduchá,“ říká šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme