Limberský se dočkal zmírnění trestu, řidičský průkaz dostane o tři roky dřív

Trest fotbalového reprezentanta Davida Limberského za loňskou dopravní nehodu v opilosti bude mírnější. Podle serveru Aktuálně.cz dostane svůj řidičský průkaz zpět o tři roky dřív. Státní zástupce uznal stížnost fotbalisty a snížil zkušební dobu ze čtyř na jeden rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Limberský v souboji během zápasu s Lotyšskem

David Limberský v souboji během zápasu s Lotyšskem | Zdroj: Reuters

Reprezentační obránce loni v září sedl opilý za volant a na pražském Smíchově se svým bentley naboural do zdi a plotu. Z místa nehody se snažil utéct. Policisté ho ale dopadli. V krvi mu naměřili jedna celá dvě desetiny promile alkoholu. Limberský krátce po nehodě řekl, že všeho velmi lituje.

„Udělal jsem strašnou hloupost a dobře si uvědomuju, že pro moje chování neexistuje omluva. Plně spolupracuju, aby se celá záležitost vyřešila. Samozřejmě mě mrzí, že jsem zklamal tolik lidí a je mi jasné, že jejich důvěru budu hodně dlouho získávat zpět. I tak udělám všechno pro to, abych se o to pokusil a hlavně abych pomohl klukům na hřišti.“

Dvaatřicetiletému fotbalistovi hrozily původně až tři roky vězení. Státní zástupce začátkem roku trestní stíhání zastavil poté, co Limberský slíbil, že vzniklou škodu uhradí a rok nesedne za volant.

Dostal tak pouze čtyřletou zkušební lhůtu. I to se ale fotbalistovi a jeho advokátovi zdálo příliš, a proto podali stížnost. A uspěli.

Advokát argumentoval tím, že podle současných zákonů by Limberský nemohl požádat o vrácení řidičského průkazu dřív než po vypršení zkušební lhůty. Státnímu zastupitelství se to zdálo jako příliš přísný trest.

„S ohledem na to, jakého přečinu se dopustil, na to, že byl dosud bezúhonný, že svého činu litoval a ještě před rozhodnutím obvodního státního zastupitelství splatil na účet státu 25 tisíc korun na pomoc obětem trestné činnosti,“ vysvětluje mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

Limberský se tak dočkal nové zkušební doby v délce jednoho roku. Pokud tedy fotbalista z Plzně nijak neporuší zákon, řidičák dostane už příští rok v dubnu.

Fotbalista se i krátce po nehodě postaral o kontroverzi. Bylo to na hřišti, když oslavil vstřelený gól v lize točením imaginárním volantem. Kvůli tomu přišel v Plzni o kapitánskou pásku a od vedení klubu dostal i milionovou pokutu. Trenér národního týmu Pavel Vrba ho pak nakonec ani nenominoval na říjnové kvalifikační zápasy s Tureckem a Nizozemskem.

Čeští sportovci a problémy se zákonem - Limberský, Bartošák aj. | Foto: Český rozhlas

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme