Lvíčata si zahrají s Ukrajinou, soupeřem základní skupiny ME 2011

Už zítra od 15 hodin sehraje česká fotbalová reprezentace do jednadvaceti svůj poslední zápas v tomto kalendářním roce. Jejím soupeřem bude výběr Ukrajiny, se kterým se čeští hráči střetnou i v základní skupině mistrovství Evropy v příštím roce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČMFS

ČMFS

Pouhých osm dní poté co se dozvěděli čeští fotbalisté do jednadvaceti let informaci, že Ukrajinu budou mít ve trojici soupeřů v základní skupině B ME 2011, sehrají s tímto soupeřem přípravné utkání.

Dopředu tak má zmíněný duel v Uherském Hradišti zcela jiný náboj, než se původně čekalo. O tom, že nechtějí Ukrajinci českému soupeři darovat příliš cenných informací o své hře napovídá i nominace pětačtyřicetiletého trenéra a bývalého reprezentanta Sovětského svazu Yakovenka, který tentokrát do Čech přicestoval hned bez kvarteta svých nejzkušenějších hráčů.

„Tento zápas bude asi trošku jiný. Ani náš trenér nebude chtít odkrýt své karty a ukázat všechny trumfy co má. Bude se trošku taktizovat a podle mého to bude zvláštní zápas,“ hledá v nadcházejícím fotbalovém klání spíše šachovou partii nejlepší kvalifikační střelec Tomáš Pekhart.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR 21 před zápasem s Ukrajinou

Lvíčata půjdou do zápasu na sto procent

S tím ale úplně nesouhlasí asistent trenéra Dovalila Jan Suchopárek. Ten by se před domácími fanoušky rád s úspěšným kalendářním rokem rozloučil výhrou, navíc podle něj nadcházející zápas nebude hrát vzhledem k dánskému turnaji v příštím roce příliš velkou roli.

„Do toho utkání půjdeme jako do všech ostatních. Myslím si, že není úplně přípravné k tomu, co nás čeká. Nastoupíme v velice dobré formě, takže se mají diváci určitě na co těšit,“ říká Suchopárek.

Nadějný útočník se popere o účast v sestavě

Těšit se diváci tentokrát mohou i na Václava Kadlece. Sparťanský útočník si tak proti Ukrajině odbude svou premiéru v reprezentaci do jednadvaceti let, která by měla stát na začátku jeho případné cesty i na dánské ME. Probojovat se do nominace na zmíněný turnaj je přitom momentálně jednou z Kadlecových priorit.

„ Strašně rád bych si tam zahrál a budu pro to dělat všechno,“ říká Kadlec, který tak rozšířil jinak dlouhodobě konsolidované řady české reprezentace. Původní devatenácti členný výběr přitom ale musí už nyní počítat i ztráty, jak upřesňuje asistent Suchopárek.

„Honza Morávek odstoupil z bundesligového utkání v 52. minutě. Má nateklý kotník a jeho stav není tak dobrý, aby mohl ve středu nastoupit. A Jacob Lensky také není úplně zdráv.“

Únava se ke konci roku logicky dostavuje

Česká lvíčata přitom čeká letos už sedmý reprezentační zápas a především v závěru sezony dochází při dvou nastavených ligových kolech mnoha hráčům dech.

„Únava se trošku kumuluje. Hráli jsme zápasy v reprezentaci, měli jsme nějaké srazy, ale uvidíme. Hlavně se nesmíme zranit, abychom si v klidu užili volno,“ dodává Lukáš Vácha.

Mladý výběr chce oplatit porážku

Kromě klidu a snahy vyvarovat se zranění mají ale čeští hráči před středečním utkáním jednu výraznou motivaci. V září 2008 ještě pod vedením Jiřího Kotrby totiž už v Uherském Hradišti s Ukrajinou stejně starý český výběr jednou hrál.

Smutnou prohrou 0:1 tehdy skončil český sen o kvalifikaci na ME 2009 ještě před branami baráže. V tomto ohledu tak má Ukrajině i současný výběr do jednadvaceti let co vracet, na lavičce středečního soupeře totiž tehdy v roce 2008 zahájil svoji trenérskou kariéru právě Pavlo Yakovenko, který se tak na Slovácko vrací jen s hezkými vzpomínkami

Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme