Manchester United najal před třiceti lety Alexe Fergusona. U kormidla slavného týmu vydržel 27 let

Trenérského kormidla Manchesteru United se přesně před 30 lety chopil do té doby nepříliš známý Skot, Alex Ferguson. V brutálním světě anglického klubového fotbalu, kde se životnost koučů počítá spíš na měsíce, vydržel nakonec sir Alex na lavičce Rudých ďáblů skoro 27 let. Jen výčet úspěchů by vydal na samostatný příspěvek. Mimořádnost Fergusonovy osobnosti potvrzuje fakt, že se manchesterský velkoklub po jeho odchodu v květnu 2013 vytrvale trápí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alex Ferguson dovedl Manchester United ke 13 titulům v nejvyšší anglické lize

Alex Ferguson dovedl Manchester United ke 13 titulům v nejvyšší anglické lize | Zdroj: Reuters

Už dlouho předtím, než se Alex Ferguson v roce 2013 na své poměry nezvykle emotivně rozloučil s fanoušky na stadionu Old Trafford, bylo jasné, že se moderní historie Manchesteru United bude dělit v podstatě na tři etapy. Na tu před sirem Alexem, na slavné období jeho působení, a pak na periodu po jeho odchodu.

„Fotbal už prostě není takový, jaký býval, když sem sir Alex přišel. Je to úplně jiný sport. Pod Fergusonem jsme zažívali jedno dlouhatánské období trvalého úspěchu. Změnil nejen mužstvo, změnil stadion i celý klub. Změnil se celý anglický fotbal a Ferguson byl jedním z hlavních hybatelů tohoto přerodu," tvrdí jeden ze skalních fanoušků United Ian.

Přehrát

00:00 / 00:00

Před 30 lety se stal trenérem Manchesteru United Alex Ferguson. S týmem vybojoval 38 trofejí

Sám sir Alex přiznává, že jeho rozjezd u Rudých ďáblů povážlivě skřípal a že byl minimálně jeden okamžik, kdy se ocitl zápas od vyhazovu. Ferguson byl koučem, který i přes dlouhá léta strávená v Manchesteru nikdy nezapomněl na své skotské kořeny, a opakovaně odmítl post trenéra anglického národního týmu.

Legendární trenér dnes třeba přednáší na Harvardské univerzitě. To sotva koho překvapilo, vždyť Fergusonovo působení na Old Trafford daleko přesahovalo hranice sportu.

„Z nefotbalového pohledu Ferguson ukázal schopnost přežít na nejvyšší úrovni exekutivy jisté organizace, přizpůsobit se tomuto prostředí a ještě být manažerem změny, což je všechno jen ne jednoduché. Sir Alex byl nemilosrdný ve způsobu, jakým změnil svůj tým. Imponoval i tím, jak dokázal reagovat na neúspěchy," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas bývalý generální ředitel BBC World Service a znalec fotbalového prostředí, sir John Tusa.

Do historie se navždy zapsaly góly Manchesteru United vstřelené v posledních vteřinách podezřele dlouhého nastavení. Kvůli údajnému vlivu Alexu Fergusona na rozhodčí, se tomuto časovému úseku začalo v Anglii říkat 'Fergietime'.

Během svého působení u Manchesteru United získal sir Alex Ferguson 38 trofejí, včetně 13 ligových prvenství, 5 vítězství v FA Cupu a dvou titulů v Lize mistrů. Muž, který sedm let bojkotoval rozhovory pro BBC kvůli kontroverznímu dokumentu o svém synovi, už vlastně Manchester nikdy neopustí. Jedna z tribun na Old Trafford totiž nese jeho jméno.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme