Maradonovi je 50, v Neapoli má sochu

Synonymum fotbalu jako takového - to je jméno Diego Maradona, který se narodil 30. října 1960. Rodák ze slumu Villa Fiorino v argentinské metropoli Buenos Aires, který se stal světovým fotbalovým idolem, tak právě dnes slaví kulatých 50 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z filmu: Maradona režie Kusturica

Z filmu: Maradona režie Kusturica | Foto: Atlantis Entertainment

"To, co umí Zinedine Zidane s míčem, dokázal Maradona s pomerančem.", řekl kdysi Michel Platini, dnes prezident UEFY, a možná nejvýstižněji to také popisuje Maradonův cit pro míč a jeho perfektní ovládání. Maradona dokázal svým umem vyhrávat velké zápasy tak, jak dokázal především ve čtvrtfinále mexického MS 1986 proti Anglii, když slalomem přes půl hřiště a následným gólem vstoupil do dějin fotbalových kouzel.

Co na tom, že zmíněnému gólu předcházela úvodní trefa Argentince, které docílil rukou s následným přízviskem boží. Maradonu si velmi brzy dokázal jen málokdo představit bez jeho četných kontroverzních výstřelků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maradonovi je 50, v Neapoli má sochu

Fotbalová genialita prostě musela Maradonovi zase někde jinde ubrat. Jendou kopl Brazilce Batistu na MS 1982 do břicha, jednou řádil na večírcích, střílel po novinářích vzduchovkou - fotbalistou ale zůstával stále nejlepším.

,,Maradona zvládl ten tým porazit sám, nastoupil na patnáct, dvacet minut a každý věděl, že on dokáže zapnout, dát jeden gól a zvrátit tím výsledek," říká Bomber neboli Tomáš Skuhravý.

Maradona ale nejen že dokázal sám porazit jakýkoliv tým, dokázal málem porazit i sám sebe. Když se totiž pod dohlednem neapolské mafie přidal do Maradonova repertoáru výjimečnosti ještě kokain, hvězda argentinského fotbalu začala výrazně povadat. Pro doping byl dokonce vyloučen z MS 1994, o tři roky později ukončil kariéru. V Neapoli, za kterou hrával se stal přesto navždy legendou

,,Kdykoliv tam přijede, tak celá Neapol nepracuje a vítá ho. Myslím, že jednou tam skončí jako trenér," říká o spojení Neapole s Maradonou Skuhravý, který proti zlobivému malému fotbalovému géniovi odehrál hned osm zápasů.

Argentinská legenda, která se ze závislosti na drogách léčila u Fidela Castra na Kubě, přitom ještě v roce 2001 doopravdy bojovala o život. Při svých 165 centimetrech vážil Maradona přes 120 kilogramů a musel na operaci. Každý už nad ním zlomil hůl, ale Maradona světu zase jednou dokázal, že to byl nejen velký hráč, ale i člověk.

Diego Maradona | Foto: profile.myspace.com

Po 21 letech se Anglii omluvil za svůj gól rukou a stal se trenérem reprezentace Argentiny. Co na tom, že s ní na letošním MS vypadl ve čtvrfinále, doma byl vítán jako hrdina.

,,Měl jsem možnost proti němu hrát i se s ním potkat a musím uznat, že je nejlepší," shrnuje poznatky většiny nejen jihoamerické fotbalové veřejnosti Skuhravý. ,,Kdo ho viděl hrát, musel ho milovat. Kdo ho viděl žít, musel nad ním plakat," řekl trefně kdysi na adresu svého konkurenta v boji o pomyslný titul fotbalového krále i samotný Pelé.

Maradona zase věrný své povaze na oplátku Pelého nazval obyčejným homosexuálem. I takový byl a je Maradona, dnes už padesátiletá fotbalová legenda, která před pěti dny obdržela od argentinského senátu vyznamenání Vzorný sportovec a které byla včera v Neapoli odhalena socha v životní velikosti.

Martin Charvát, Michal Jurman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme