Messiho uznávali soupeři už v 11 letech. Je to diamant, vzpomíná jeho trenér z Argentiny

Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa získal už popáté Lionel Messi. Osmadvacetiletý hráč FC Barcelona začínal s fotbalem v Rosariu v Argentině. Trenér, který hráče zvaného Leo trénoval dva roky před odchodem do katalánského klubu, stále sní o tom, že se jednou do svého domovského klubu vrátí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Enrique Domínguez trénoval Lionela Messho v 11 a 12 letech, před tím, než odešel do Barcelony

Enrique Domínguez trénoval Lionela Messho v 11 a 12 letech, před tím, než odešel do Barcelony | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Leo Messi je diamant. Je jedním z nejlépe vybroušených diamantů, ale je zároveň přirozený. Je to hráč vyvolený Bohem. Vždycky říkám, že se z něj mohli pokusit udělat právníka, inženýra, lékaře nebo duchovního, a vždycky by nakonec skončil u hraní fotbalu. Byl zrozený pro fotbal. Tím, jak ho cítí, vidí. Radostí a potěšením, které mu hra dává,“ říká bývalý trenér Lionela Messiho Enrique Domínguez.

Přehrát

00:00 / 00:00

V čem byl Messi výjimečný už jako dítě? A proč z oblasti Rosária pochází tolik hvězd? Odpovědi zjistil zpravodaj ČRo David Koubek

Dnes pětinásobného držitele Zlatého míče začal trénovat v 11 letech na hřištích fotbalové školy klubu Newell's Old Boys, pár ulic od stadionu. Nevidí na něm žádnou mouchu a prý se nemění. Už v 7 to podle něj byl chlap hotový pro fotbal.

„Zpracování míče, smysl pro zápas, věděl, kdy má zrychlit, kdy zastavit. Choval se jinak než 99,9 procent ostatních hráčů. A všichni ho uznávali. Nejen v klubu, ale také u soupeřů. Všude, kam jsme jeli, si ho vážili. Už tak malí kluci,“ vzpomíná trenér.

„Často se stává, že dobří hráči jsou vzpurní, agresivní, ale Leo ne. Leo hrál neskutečně dobře, ale nikdy nedával najevo protivníkům, že je lepší než oni,“ dodává.

Vítězem Zlatého míče se stal Messi. Přerušil tak dvouletou nadvládu Ronalda

Číst článek

Lionel Messi se stal popáté vítězem ankety Zlatý míč | Foto: Reuters

Lionel Messi odešel záhy, ve 13 letech, FC Barcelona mu nabídla léčbu nedostatku růstového hormonu. Kluby v Rosariu a okolí přitom nevyrobily na export jenom jeho. Jsou odtud Ángel di María, Javier Mascherano, Ezequiel Lavezzi nebo Gabriel Batistuta či Jorge Valdano.

Místní fotbalový svaz se dokonce pyšní heslem „vychovali jsme je, ve světě si užívají jejich umění".

„Každý hráč chce dosáhnout úspěchu, triumfovat, vydělat si na živobytí, být známý, dobře si žít. Když může takový hráč hrát ve svém klubu, kterému fandí, o to víc je vítaný. A jestli potom chce mít ještě větší úspěch, chce si vést lépe po ekonomické stránce, a zvolí pro to cestu do zahraničí, tak já jsem jedině rád,“ říká Domínguez.

Okolí Rosária - líheň fotbalových hvězd

„Nikdo nejde do zahraničí, aby se měl hůř. Všichni opouštějí argentinský fotbal za lepším. A většinou jdou ti nejlepší. Takže ukazují světu, jak se hraje fotbal v Argentině,“ vysvětluje trenér současných i budoucích hvězd.

Argentina je přitom největším vývozcem fotbalistů - v uplynulých letech dokonce překonala Brazílii. Ať jdete na jakoukoliv stranu, po pár ulicích narazíte vždycky na fotbalové hřiště. V Rosariu je víc než 150 dětských klubů, v místní asociaci je registrovaných 1100 klubů, takže je odkud brát.

Zóně kolem Rosária říká „fotbalistický lom“. „Jsou tu nejstarší fotbalové kluby v zemi. Newell's Old Boys i Central založili Angličani, kteří přivezli fotbal do Argentiny. Kolem Rosaria je navíc spousta železničních tratí. A kolem každé zastávky vyrostla vesnice s jedním, dvěma kluby. Ve většině zdejších soutěží je tvrdá konkurence - mužstva trénují, skoro jako profesionálové.“

Do přípravek Newell's Old Boys by chtěli své děti dát všichni rodiče - tedy příznivci NOB | Foto: David Koubek

„Také se pracuje s hráči. Je to určitě i záležitost dobré výživy, děti vyrůstají volnější, takže z nich rostou zdravější a silnější muži. Takže když přijdou do zdejších dvou profesionálních klubů, už mají správnou fyzickou výbavu,“ vysvětluje bývalý trenér Lionela Messiho.

Enrique Domínguez je přesvědčený, že fotbalovou kariéru zakončí jeho někdejší malý svěřenec právě v Rosariu. „Myslím, že snem každého fanouška našeho klubu je vidět hrát Lionela Messiho v červenočerném dresu na našem stadionu v Parku nezávislosti. Ale své sny vidí nejlépe on sám."

Mezi takovými kluky hrál kdysi i Lionel Messi | Foto: David Koubek

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme