Ministryni Valachové vadí lev na dresech fotbalistů, požaduje velký státní znak

Fotbalová reprezentace nosí na dresech vedle státní vlajky ještě vlastní logo s českým lvem. Ministryně školství Kateřina Valachová podobu národních trikotů kritizuje - nemusely by se podle ní líbit moravským a slezským fanouškům, informoval sever Aktuálně.cz. Ministryně po fotbalové asociaci požaduje, aby byl na dresu velký státní znak, a odvolává se přitom na zákon. Fotbalová asociace oponuje metodickým pokynem, podle kterého si může podobu státního symbolu vybrat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bořek Dočkal v dresu s logem fotbalové reprezentace

Bořek Dočkal v dresu s logem fotbalové reprezentace | Foto: Jan Tauber

„Využiji všech možností, které mám k dispozici, aby česká reprezentace v případě používání státních symbolů postupovala v souladu se zákonem o užívání státních symbolů," píše podle zjištění Aktuálně.cz Kateřina Valachová v odpovědi na interpelaci komunistického poslance Jiřího Valenty. A dodává: "Ten stanovuje, že k zevnímu označení dresu sportovců reprezentujících Českou republiku se užívá velký státní znak.“

Aktuálně zdobí dresy fotbalové reprezentace státní vlajka (spolu s vlajkou soupeře) a vlastní logo s dvouocasým lvem. Ten je symbolem Čech už od 13. století. Na dresech ale chybí moravská a slezská orlice, symboly zbylých částí Česka.

Chybí jedno vítězství, hodnotí Pelta fotbalovou kvalifikaci. Šéf FAČR vyhlíží nové hráče evropského formátu

Číst článek

Ředitel sekce sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza napsal fotbalovému vedení dopis, ve kterém informoval o požadavku MŠMT, aby v příští variantě českých dresů byl velký státní znak, tedy český lev a dvě orlice.

„Součástí listu je i právní rozbor, který podporuje naši snahu, aby čeští sportovci byli jasně identifikovatelní. Na dresech by měli mít vlajku, znak nebo název země, ale musí to být v souladu se zákonem o státních symbolech," vysvětluje Bříza.

Opírá se o výklad zákona o užívání státních symbolů, který v paragrafu 3 o velkém státním znaku říká, že se „užívá k zevnímu označení dresu sportovců reprezentujících Českou republiku.“

Fotbalová asociace se brání, hokejisté dresy pro SP měnili

Na dotaz Zpravodajského webu ČRo tiskový mluvčí fotbalové asociace Michal Jurman sdělil, že reprezentace si může vybrat, jak bude svou státní příslušnost na dresech prezentovat. Odvolává se na metodický pokyn ministerstva školství z října 2014. V něm se píše, že pro označení „lze použít název státu, státní znak nebo státní vlajku."

„O změně reprezentačních dresů s velkou verzí státního znaku neuvažujeme a i nadále si stojíme za užíváním názvu státu v kombinaci s naším reprezentačním logem,“ reagoval pro Aktuálně.cz sekretář asociace Rudolf Řepka.

Podle něj používání vlastního loga místo státního znaku brání falzifikátům. Reprezentační lev je totiž zaregistrován jako ochranná známka, u velkého státního znaku to udělat nelze, a tak by se prý mohly prodávat falzifikáty.

Podobný problém řešili v první polovině roku i hokejisté. Na Světovém poháru totiž měli nastoupit v dresu s malým státním znakem, kde je pouze český lev. Malý znak se ale smí používat pouze pro razítka a mince.

Vedení hokejového svazu se následně spojilo s pořadateli turnaje a na Světovém poháru nastoupili v upravené variantě, kde byl místo malého státního znaku velký. I s moravskou a slezskou orlicí.

S velkým státním znakem na dresech nastupují i reprezentační výběry v dalších sportech. Na probíhajících akcích zdobí trikoty házenkářek ve Švédsku i florbalistů v Rize.

VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme