Mistrovství na obou stranách zdi? USA a Mexiko spolu chtějí pořádat fotbalové MS 2026

Spojené státy americké a Mexiko aktuálně nemají nejlepší vztahy, ale kromě záměru amerického prezidenta Donalda Trumpa postavit hraniční zeď a chránit tím zemi před ilegálními přistěhovalci z jihu je tu i jeden úplně opačný plán. Fotbalové svazy obou států stojí o společné pořadatelství mistrovství světa v roce 2026, což by mělo být letošní velké téma Mezinárodní fotbalové federace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexičtí fanoušci fandí svým reprezentantům po celém světě. Na cestě do USA jim nejspíš bude stát v cestě zeď

Mexičtí fanoušci fandí svým reprezentantům po celém světě. Na cestě do USA jim nejspíš bude stát v cestě zeď | Zdroj: Reuters

Američané i Mexičané už několik let dávají najevo velký zájem, aby se do jejich zemí fotbalové MS vrátilo. Do projektu je zapojená i Kanada, kde by se také mohly některé zápasy hrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

okolnosti americko-mexické kandidatury vysvětlil posluchačům Radiožurnálu redaktor Jan Kaliba

Fotbalové trojkoalici nahrává fakt, že právě od roku 2026 se MS rozšíří na 48 týmů, což klade na pořadatele ještě o něco větší nároky a na severu Ameriky s infrastrukturou ani nadšením pro fotbal nebude problém.

FIFA navíc dává najevo, že hodlá podporovat společné kandidatury více zemí po vzoru úspěšného pořadatelství Jižní Koreje a Japonska v roce 2003. Fotbalová generalita také chce dodržovat princip střídání pořadatelských kontinentů, a v USA se naposledy hrálo v roce 1994.

Do společných plánů ale přišel Donald Trump, který svou rétorikou a plánem stavět hraniční zeď Mexičany popuzuje. Ochladnutí vztahů obou zemí kandidatuře rozhodně nenahrává.

FIFA schválila revoluci. Mistrovství světa ve fotbale bude hrát 48 týmů

Číst článek

I funkcionáři FIFA začali být trošku zdrženliví a může se stát, že dokonce znovu přibrzdí proces výběru pořadatele MS 2026, aby se emoce trochu usadily a taky aby dali čas nové americké administrativě administrativě prokousat se od neodkladné agendy k té méně podstatné jako je právě případná podpora fotbalového MS, protože státní záruky jsou pro přidělení pořadatelství klíčové.

Američtí fotbaloví funkcionáři se uklidňují tím, že Donald Trump v minulosti jako obchodník sport podporoval a že pro něj bude prestižní dostat takhle velký turnaj do US, na druhou stranu mu nemusí být zrovna příjemná představa americko-mexické akce, během které by se měly z jedné země do druhé zřejmě ve volnějším režimu přelévat desetitisíce fanoušků.

Navíc je velká šance, že se na případné mistrovství probojují reprezentace Íránu či Iráku, které má nová americká administrativa na indexu. O pořadatelství se rozhodne až v roce 2020.

Jan Kaliba, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme