Mít výživového poradce je normální věc, říká fotbalista Sparty Lukáš Vácha před zimní přípravou

Profesionálním fotbalistům v Česku skončila dovolená a začala méně atraktivní část sezony. Nepříliš oblíbenou zimní přípravu většinou zahajují fyzickými testy. A tak si také stoupají na váhu, jestli přes vánoční svátky výrazněji nepřibrali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista pražské Sparty Lukáš Vácha

Fotbalista pražské Sparty Lukáš Vácha | Zdroj: ČTK

„V době, ve které jsem hrával, se drtivá většina hráčů vracela s nadváhou. To rozhodně optimální nebylo,“ fotbalový trenér Sparty Zdeněk Ščasný si už dávno všiml, že se doba změnila. Časy, kdy se hráči hlásili do přípravy po dovolené s několika kilogramy navíc, už jsou prý dávno pryč.

„Já jsem hrál v době jiného režimu. Motivace dostat se do zahraničí byla nulová. Dnes jsou všichni hráči profesionálové se vším všudy. Dostanou tréninky a odtrénují si to. Stalo se mi jednou v Teplicích, že hráči chyběly čtyři tréninky, dostal pokutu a ještě se divil. Nic takového ve Spartě nepředpokládám,“ doplňuje Ščasný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté pražské Sparty se i o dovolené musí udržovat v kondici

„Doba je opravdu jiná. Dneska když už do přípravy nastoupíte nepřipravený, tak musíte vše dohánět. A když se vám to nepovede, tak vypadnete ze sestavy. A třeba už se do ní nemusíte dostat zpět,“ myslí si gólman Sparty David Bičík.

Ten v loňském roce podstoupil operaci kolene. Ale ani při následné rekonvalescenci si nemohl dovolit zcela vypadnout z tréninkového rytmu.

„I po operaci jsem se na dovolené musel hýbat. Nepřeháněl jsem to, ale věděl jsem, že bych to doháněl další tři týdny. Na to vůbec není čas,“ doplňuje Bičík.

Dnes je běžné, že i ligoví fotbalisté mají své výživové poradce. Využívá ho třeba i záložník Lukáš Vácha.

„Je to standardní věc, kterou si hráči zajišťují individuálně. Vím, že nějací hráči mají i své osobní kuchaře. Všichni si to hlídáme. Nemáme přímo dané sankce, ale byli bychom sami proti sobě, kdybychom přes svátky úplně vypnuli,“ vysvětluje svůj přístup Vácha.

Jaroslav Plašil, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme