Mladým fotbalistům pomohla nová koncepce. Jsou fotbalovější, všímá si Vrba

Fotbalová reprezentace se sejde před kvalifikací o postup na mistrovství Evropy až v září. Kouč národního týmu Pavel Vrba tak má v těchto dnech čas i na to, aby kromě ligových zápasů navštívil i duely mládežnických výběrů. Tento týden se tak objevil i na utkání reprezentační šestnáctky proti stejně starému týmu Kypru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

15letý reprezentační záložník Miroslav Leskovjan

15letý reprezentační záložník Miroslav Leskovjan | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

„Mládež sleduji už nějaké dva roky, ale ještě jsem neviděl takový herní projev, jako vidím dnes. Hráči se nebojí kličkovat a dělat individuální akce,“ chválil mladé fotbalisty Pavel Vrba.

„To mi chybělo, ale tato kategorie má výhodu, že začínala na menších hřištích. Jsou víc fotbalovější, doufám, že to tak bude pokračovat dál. Rozhodující není výsledek, ale projev, který se mi líbí,“ rozplýval se reprezentační kouč nad výkonem českého týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky nové koncepce tréninku sledoval s Pavlem Vrbou také reportér ČRo Petr Kadeřábek

Tihle patnáctiletí fotbalisté začali své první fotbalové krůčky dělat už podle nové koncepce Fotbalové asociace. Už nemuseli jako malý caparti bloudit po velkém hřišti, ale v přípravce hráli na čtvrtině hrací plochy, v mladších žácích pak na polovině.

Museli tak od začátku pracovat s míčem na malém prostoru, což by mělo postupem času přinášet ovoce i na velkém hřišti.

„Dost těžko se to v jejich věku hodnotí, protože mají určité návyky, které na malém hřišti získali,“ podotkl bývalý reprezentant Radek Bejbl.

„Museli se vypořádat s daleko větším časovým i prostorovým tlakem. Víc se to projeví po pár letech,“ uvědomuje si Belbl, který po skončení své úspěšné kariéry předává své zkušenosti mladým fotbalistům v roli trenéra mládeže.

V patnácti proti vousatým soupeřům

Zajímavý je ale pohled na to, jak se mladí čeští fotbalisté dokážou prosadit v souboji se zahraniční konkurencí.

„Při konfrontaci se zahraničím je dynamika i somatotyp hráčů rozdílný. Proti nám tady hrají v 16 letech vousatí pánové. Co se týče biologického věku, tak tam je někdy rozdíl i dvou tří let. To je možná větší hendikep, než technická stránka,“ trenér fotbalové reprezentace do 16 let Petr Janoušek.

„Každá zahraniční konfrontace pro nás musí být placena zlatem, čím víc takových zápasů odehrajeme, tím lépe,“ má jasno Janoušek.

Samotní hráči si sice všimli, že soupeři z Kypru byli urostlejší, ale velkou hlavu si z toho rozhodně nedělali.

„Jsou skvěle nachystaní, vysocí i silní. Je vidět, že s nimi jde hrát,“ usmívá se talentovaný Miroslav Leskovjan ze Slovácka. Se svými spoluhráči uhrál proti kyperskému výběru remízu 2:2.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme