Národnímu týmu by mohla pomoct osobnost minulých let, myslí si bývalý fotbalový reprezentant Nedvěd

Bývalý fotbalový reprezentant, nejlepší hráč Evropy z roku 2003 a nyní viceprezident klubu Juventus Turín Pavel Nedvěd v Praze podpořil děti od 6 do11 let na McDonald´s Cupu, jehož je ambasadorem. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu se ale rozpovídal i o české fotbalové reprezentaci s ohlédnutím na letošní Euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd | Foto: Fotobanka Profimedia

Jak je dětský turnaj McDonald´s Cup vnímán v Itálii?
Je to fantastická věc, Juventus to i podpoří tím, že já jsem tady. Finalisti se účastní utkání u nás na stadionu, uvidí zákulisí klubu a zápas, takže si myslím, že to je strašně příjemné. Lepší než aby seděli na sedačce, nebo před playstationama. Zúčastním se i finálové části v Plzni, takže když bude možnost, tak možná i vyběhnu na trávník.

Jaké jsou v místě vašeho působiště ohlasy na český fotbal po nepovedeném Euru?
Myslím, že jsme tomu turnaji nepřinesli nic, na co by se dalo vzpomínat. Hráli jsme ustrašený fotbal. Nebylo tam moc ofenzivních věcí, takže si myslím, že budoucnost fotbalu je trošku jiná a je třeba nastolit nějakou novou generační změnu a ten fotbal dělat trošku jinak.

Má Česko ještě nějaký respekt v zahraničí?
Ten trošku opadl, když mám možnost se v Itálii pohybovat, tak se spíš vrací do minulosti a k tomu, kolik jsme měli dobrých hráčů. Dneska už tomu tak není, což je bohužel pravda. Na druhou stranu ale tenhle rok doufám, že krok lepšímu uděláme, protože hráči jako Patrik Schick nebo Ladislav Krejčí dělají českému fotbalu dobré jméno.

Co se s touto situací dá dělat z dlouhodobého hlediska, protože zájem o české fotbalisty není v TOP klubech velký?
Možná v těch TOP klubech zatím není, ale říkal jsem nějaké hráče plus bych doplnil Václava Černého, u nás v akademii bych jmenoval Romana Macka. Chce to chvilku času a ti kluci mají možnost hrát za nejvyšší evropské kluby. Záleží jenom na nich, musí pořádně trénovat a snažit se.

Jste nablízku předsedovi fotbalové asociace Miroslavovi Peltovi, co mu radíte?
Procházíme generační obměnou, i když si myslím, že reprezentační trenér dává šanci mladším klukům a chce to postavit na tom, že získávají zkušenosti, ze kterých bychom v budoucnu mohli těžit. Já bych u národního celku viděl osobnost minulých let, která by mohla klukům jakkoliv poradit a předat jim zkušenost. Myslím, že by to třeba českému fotbalu pomohlo. Například Němci mají Olivera Bierhoffa.

Je podle vás čas, aby se k reprezentaci dostali lidé z vaší úspěšné generace?
Ta doba je tady a ti kluci mají z evropských velkoklubů obrovské zkušenosti, takže kde jinde je předat než už nás doma. Je třeba tu moji generaci víc zapojit, na druhou stranu ten kluk musí chtít, protože fotbal stojí čas a je to úplně jiná práce a když to chceš dělat dobře, tak seš tam od rána do večera.

Miroslav Bureš, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme