Násilí na stadionech neschvaluji, říká záložník Sparty Lukáš Vácha

Fotbalová Sparta sice včera vyhrála v Evropské lize v Bratislavě nad Slovanem 3:0, ale to je jen konečné skóre utkání. Jeho účet podepíše až Evropská fotbalová unie, která se bude zabývat násilnostmi fanoušků obou klubů, kvůli kterým muselo být utkání na 40 minut přerušeno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťan Lukáš Vácha na tweetu poděkoval fanouškům Sparty

Sparťan Lukáš Vácha na tweetu poděkoval fanouškům Sparty | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Pochybyli hlavně pořadatelé, ale leccos vysvětluje i Sparta. Třeba to, proč šel tým po utkání kotli poděkovat, přestože se fanoušci rvali a i kvůli nim se zápas musel zhruba na 40 minut přerušit.

„Jsme rádi za to, že nás podporovali, ale za některé věci, které se na stadionu děly, za ty rádi nejsme. Nepodporujeme násilí na stadionu, ale také nemůžeme všechny fanoušky házet do jednoho pytle,“ vysvětlovat Lukáš Vácha, který před koncem zápasu převzal od střídajícího Lafaty kapitánskou pásku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nestojím o násilí na stadionech, nechci, aby se děly věci jako v Bratislavě, vysvětluje záložník Sparty Lukáš Vácha

„Jsme také rádi, že nám vytvořili kulisu, která tam byla, fandili po celou dobu utkání a zasloužili si alespoň naši menší děkovačku,“ dodal letenský středopolař.

Podle našich informací to i doporučili slovenští pořadatelé, aby atmosféra po vítězství Sparty 3:0 ještě neeskalovala. Co všechno na stadionu selhalo, bude řešit UEFA.

Zatím se rozebírá přístup dvou vůdců Sparty. David Lafata po poločase s mikrofonem v ruce uklidňoval fanoušky, zatímco Lukáš Vácha jim po utkání na twitteru poděkoval a následně dodal, že to bylo „vítězství na hřišti i v hledišti“.

„Člověk si řeší celý utkání, všechny věci, které se udály. Ať to bylo herně, nebo co se týče dění na stadionu. Tweet jsem napsal hned po utkání, když jsme v autobuse před odjezdem na letiště čekali na Láďu Krejčího, který byl na dopingu,“ vysvětloval Lukáš Vácha.

A tomu, že je to dvojsmysl, který se dá vyložit v souvislosti s rvačkami spíš negativně, což mu na twitteru vytkli hlavně novináři, dodal.

Zápas Slovanu se Spartou bude řešit UEFA, hráči o nebezpečí věděli předem

Číst článek

„Kdo má nějakou inteligenci, určitě ví, jak jsem ten tweet myslel. Jsem už natolik médii otřískaný, že by hlavně novináři měli vědět, jak na určité věci reaguju.“

Jenže. Na sociálních sítích se rozhodně nepohybují jen inteligentní lidé a novináři, kteří Váchu znají. Ultras si jeho díky mohou vysvětlit po svém.

„Nestojím o násilí na stadionech, nechci, aby se děly věci jako v Bratislavě. To určitě neschvaluji, ale drtivá většina fandila a stála za námi po celou dobu utkání. A to jsem chtěl tím tweetem říct,“ dodal Lukáš Vácha.

A proti výtržníkům ve sparťanských šálách se vymezuje i klub. Prodával jim lístky na jméno a věta ve formuláři je varovala, že po nich klub může chtít v případě problémů a pokuty náhradu škody.

Formulář, který musel vyplnit každý fanoušek Sparty před výjezdem na utkání Evropské ligy do Bratislavy | Foto: Tomáš Kohout

„Myslím, že se to může stát. V případě, že nám vznikne velká škoda a bude vymahatelná, budeme tímto způsobem postupovat. Samozřejmě v mezích zákona České republiky. Zároveň je to věc, kterou budeme chtít do budoucna uplatňovat v praxi i na domácím stadionu. Je to pro nás cesta, kterou budeme využívat,“ varuje rowdies z vlastního kotel Ondřej Kasík.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme