Nebudu majoritním vlastníkem Jablonce, potvrdil předseda FAČR Miroslav Pelta

Ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD požaduje, aby člověk ve vysoké funkci Fotbalové asociace nebyl zároveň majitelem klubu. Vyjádřila se tak po konci ligového ročníku, kdy se spekulovalo hlavně nad remízou 0:0 mezi Jabloncem, který vlastní Miroslav Pelta, a Příbramí. Tak se totiž díky tomuto výsledku zachránila v nejvyšší soutěži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta

Miroslav Pelta | Foto: Filip Jandourek

Už na začátku týdne vzkázala Kateřina Valachová, že se chce kvůli závěrečnému kolu Synot ligy sejít s šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou. Vyšetření posledních zápasů nejvyšší české soutěže pak žádal i premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kompletní rozhovor s předsedou FAČR Miroslavem Peltou

Po třech dnech jsou jasné některé konkrétní kroky. Schůzka mezi Valachovou a Peltou má být v pondělí. Předseda FAČR už ví, jaké konkrétní kroky provede ve „svém“ Jablonci.

Vy už jste na slova paní ministryně v týdnu reagoval. Skutečně je ve hře to, že už nebude majitelem jabloneckého klubu?

Je potřeba zmínit, že naše předpisy nezakazují spojení funkce a vlastnictví fotbalového klubu. Na druhou stranu, možný střet zájmu vyvolává emoce, a proto jsem se rozhodl, že udělám zásadní změny v klubu. Zvolíme nového předsedu představenstva a majoritním vlastníkem bude někdo jiný než já. To je moje reakce na apel paní ministryně i jiných lidí z politického a fotbalového prostředí.

Do českého fotbalu jde ze státního rozpočtu kolem tří set milionů korun. Jak moc právě fotbalovému dění podle vás ublížily události posledních dvou kol?

Právo na ligu má právnická osoba společnost STES, má práva všech šestnácti prvoligových mužstev. Ze státního rozpočtu nelze žádné prostředky pro první a druhou ligu získat, jelikož kluby jsou akciové společnosti. Je potřeba, aby byl fotbal na všech úrovních transparentní.

Jak budete řešit problémy s opilými rozhodčími a spekulace o výsledcích v závěru?

To, co se stalo, je neomluvitelné a samozřejmě to pobouřilo veřejnost. A nejen v České republice, je to ostuda celosvětového rozměru. My jsme rozdali přísné tresty a budeme v nejbližších dnech volit nového předsedu rozhodčích, který bude mít vysoký morální kredit a jméno ve fotbalovém světě. Bude nová komise i změny na rozhodcovských listinách první a druhé ligy. Chceme, aby rozhodčí i funkcionáři dostali před veřejností novou šanci.

Co přinese pondělní schůzka mezi ministryní Valachovou a Miroslavem Peltou, zatím není jasné. Jasné ale je, že pochybné výsledky v posledním kole Synot ligy, nebo opilí rozhodčí, nenechávají chladné jak fanoušky, tak třeba taky členy vlády v čele s ministryní a předsedou.

Štěpán Pokorný, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme