Necid zažívá nejpovedenější úvod sezony v kariéře. V Turecku mu stačí jen Eto'o

Fotbalový útočník Tomáš Necid v poslední době tak trochu doplácí na vyloučení svých spoluhráčů. Při úterním reprezentačním utkání v Nizozemsku byl z taktických důvodů střídaný, dnes v duelu turecké ligy zase i kvůli oslabení nerozšířil svůj zatím bohatý střelecký účet v tamní soutěži. I nadále však platí, že jako jediný z českých fotbalistů vede pořadí střelců některé nejvyšší zahraniční soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Necid

Tomáš Necid | Foto: Jan Tauber

Necidův Bursaspor prohrál doma s Antalyasporem 0:2 a v čele tabulky kanonýrů se na něj dotáhl Kamerunec Samuel Eto'o z týmu soupeře a je klidně možné, že ještě v tomto aktuálním kole některý z fotbalistů českého dlouhána v čele tabulky předskočí.

Ale i tak je zřejmé, že odchovanec Slavie prožívá nejpovedenější úvod sezony. A přestože hraje v průměrném celku, dává zatím stejně nebo i víc gólů než hvězdy kvalitnějších týmů Mario Gómez, Lukas Podolski, Robin Van Persie nebo třeba právě Samuel Eto´o.

Přehrát

00:00 / 00:00

Necid jde v Turecku ve stopách Baroše. Chce dát stejně gólů jako jeho slavný krajan

„Zahřeje to. S Tureckem se sžívám dobře. Překvapilo mě, jak máme hezké tréninkové centrum. Jsou tam dobré podmínky, pro fotbal ideální,“ pochvaluje si zázemí Bursasporu Tomáš Necid.

I díky tomuto ideálnímu stavu by chtěl co nejčastěji překonávat brankáře soupeřů. Třeba i tak, že při tom napodobí jiného českého fotbalistu Milana Baroše, který se stal před sedmi lety s dvaceti góly nejlepším střelcem turecké ligy

„Je můj cíl dát stejně gólů jako Milan. Každou sezonu jich dával strašnou spoustu, pořád hrál o nejlepšího střelce.“

Ale pak má ještě Tomáš Necid větší nebo spíš důležitější cíle.

„Být zdravý a hrát fotbal,“ přeje si.

Šestadvacetiletému útočníkovi se tyto tužby v minulosti zrovna často nevyplňovaly. Kariéra nejtalentovanějšího českého fotbalisty roku 2008 sice začala slibně, dokázal se prosazovat i mezi hvězdnými útočníky CSKA, kam už ve dvaceti ze Slavie přestoupil, dával góly i v evropských soutěžích.

Jenže kvůli vážnému zranění kolene v roce 2011 nadlouho vypadl ze hry. Až minulou sezonu při angažmá v nizozemském Zwolle se zase začal cítit jako platný člen týmu a teď v Turecku na to zatím navazuje. „Ve Zwolle jsem dával góly, byl jsem tam spokojený,“ potvrzuje.

Dočkal se i hattricku

Že se mu zatím daří i v Turecku, dokazuje i pohled na tabulku střelců turecké ligy, ve které se mu na rozdíl od jiných soutěží dospělých profesionálů v Česku, Rusku, Řecku či Nizozemsku povedlo dát hattrick.

„Hattrick mi dlouho nebyl přán. Nejblíže jsem k němu byl v CSKA, když jsme hráli proti Spartaku, dal jsem dva góly a v poslední minutě jsem šel sám na bránu. Přišlo to až teď,“ usmívá se.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme