Nedokázali jsme se přizpůsobit tempu hry, shodují se fotbalisté po vyřazení

Čeští fotbalisti hráli na mistrovství Evropy ještě neplánované prodloužení. Po vyřazení od Turecka v Lens jim mlha nedovolila přistát v Tours, takže se letadlo vrátilo na sever Francie, kde tým přenocoval. Do Prahy se vrátí kolem osmnácté hodiny, a to s vizitkou týmu, který na Euru zanechal bídný dojem. Albánie, Severní Irsko, Slovensko nebo Island - i všichni tihle nováčci získali víc bodů a obdivu než Češi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér české reprezentace Pavel Vrba se svým týmem na Euru neuspěl

Trenér české reprezentace Pavel Vrba se svým týmem na Euru neuspěl | Zdroj: ČTK

Divili se místní Francouzi, psali fotbaloví známí třeba z Anglie nebo až z Egypta - co prý se to stalo s českým týmem při nočním kolapsu s Turky a vůbec na turnaji. Smutné je, že se nestalo vlastně nic, jen se ukázala realita českého fotbalu v plné nahotě. Aspoň to tak prezentuje většina reprezentantů.

„Když si porovnáte ty hráče, třeba Turky – kde hrají oni a kde hrajeme my, ta kvalita je rozhodující. Asi není náhoda, že Chorvati hrají v takových týmech, zatímco my hrajeme tam, kde hrajeme. My to máme vždycky založené na týmovém pojetí, ale zápasy rozhodují individuality. Ve všech těch zápasech to dokázali soupeři a ne my,“ říká Tomáš Sivok.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zápasy rozhodují individuality, které nám ale chyběli, říká po vyražení z Eura obránce Tomáš Sivok

Sivok přitom mluví o týmu, který třeba na rozdíl od Chorvatů a Turků loni vyhrál svou kvalifikační skupinu a dvakrát porazil Nizozemsko, ovšem hlavně v Amsterdamu fotbalem, ke kterému se tady na Euru Češi vůbec nepřiblížili.

„Soupeři v kvalifikaci neměli takovou kvalitu jako ti, kteří postoupili na mistrovství Evropy. V kvalifikaci jsme chytli Holanďany v ne úplně ideální formě a ani ostatní týmy nebyly tak silný,“ prohlásil po vyřazení Pavel Kadeřábek.

„Největší prostor pro zlepšování je v tom, abychom se dokázali vyrovnat s rychlostí hry. Také bychom se možná měli zaměřit na rozehrávku. Myslím, že tohle je to, na co bychom se měli do budoucna koncentrovat,“ řekl Vladimír Darida.

Neúspěch, ale obrovská škola, říká o Euru kouč Pavel Vrba

Číst článek

„Euro nás trošku šouplo do reality. Vidíme, že to tempo je trošku o něčem jiném než v české lize, nebo v nižších soutěžích,“ uvědomuje si obránce Kadeřábek, jehož poslední argument použil i kouč Pavel Vrba, i když v minulosti opakovaně českou ligu jako zdroj hráčů pro národní mužstvo chválil.

Nutno říct, že evropský šampionát nezvládl ani on, a to ani nemusíme rozebírat odborné věci jako skládání sestavy nebo trenérské tahy během zápasů.

Trenér Vrba bojoval také s novináři. Často bezdůvodně úsečné, podrážděné vystupování na tiskových konferencích tlumočených do několika světových jazyků, bylo zvlášť pro nic netušící zahraniční novináře něco nepochopitelného a ukazovalo leccos, jenom ne to, že by uvnitř českého týmu panovaly klid a harmonie.

Jan Kaliba, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme