Největší hrozbou Lotyšska je jablonecký útočník Valerijs Šabala

Všechny soupeře už čeští fotbalisté ve skupině A kvalifikace na Euro 2016 dokázali porazit - kromě Lotyšska. Jeho největší hrozbou je Valerijs Šabala, ale toho mají Češi prokouknutého, protože od začátku jarní sezony hostuje z belgických Brugg v Jablonci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valerijs Šabala (vpravo) v jabloneckém dresu v zápase s Příbramí

Valerijs Šabala (vpravo) v jabloneckém dresu v zápase s Příbramí | Zdroj: ČTK

„Je silný ve vápně, gólový, menší, podsaditý hráč. Dokáže udržet balon, ale věřím, že si s ním poradíme. Kluci v obraně jsou tady dost kvalitní, aby ho pohlídali,“ popsal lotyšského útočníka Martin Pospíšil.

„Bude to pro mě výjimečný zápas, ale dát Čechům gól, to není můj sen - to je můj cíl! A to je rozdíl. Jako útočník mám povinnost dávat góly,“ říká Šabala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více o soupeři české reprezentace v kvalifikaci zjistil reportér ČRo Jan Kaliba

„Teď se mi to za Jablonec ve čtyřech zápasech v řadě nepodařilo, což mě trochu dostává pod tlak. Líbilo by se mi prolomit to právě teď a pak si to přenést do jabloneckého dresu. Jako útočník prostě góly potřebujete, abyste zase získal sebedůvěru.“

Ta jeho už stačila vyprchat od únorové dvougólové premiéry v české lize proti Slovácku. Ovšem pro současnou lotyšskou reprezentaci, která patří k evropskému podprůměru, je Šabala stále velmi důležitý.

Považte, že jeho tři góly jsou od loňského května jediné, nikdo jiný od té doby za Lotyšsko skórovat nedokázal. A teď se Šabala hodí i coby špeh s čerstvými zkušenostmi s fotbalisty Sparty, na kterých český kouč Pavel Vrba do značné míry staví hru českého týmu.

„To se hodí, v nedávném zápase jsem odpozoroval slabiny a přednosti sparťanů. Jenže jenom na nich český tým nestojí. Od malička fandím Arsenalu a snažím se sledovat všechny jeho zápasy. Takže dobře vím, co nám hrozí, pokud bude hrát Tomáš Rosický. To je hvězda nejen česká, ale světová. Každý ho zná.“

Šabala coby fanda Arsenalu obzvlášť, protože mu bylo teprve jedenáct let, když současný kapitán českého týmu přestoupil do Londýna. Teď mladý Lotyš svůj idol potká. A ne jako fanoušek dychtící po podpisu, ale coby soupeř, který ho chce a potřebuje porazit.

Lafatu si ve srandě dobíráme, říká Limberský. V reprezentaci jde rivalita stranou

Číst článek

„Pro nás je to taky důležitý zápas, nejen pro Čechy, kteří skupinu vedou. Pokud chceme, abychom ještě měli v kvalifikaci o co hrát, musíme nutně vyhrát, jinak už budeme bez šance na postup,“ říká nejmladší střelec v dějinách lotyšské reprezentace.

Ta je týmem o mnoho méně nebezpečným než při posledním soutěžním měření sil s českým soupeřem na ME 2004. Dokazuje to třeba poslední porážka 0:6 v Nizozemsku.

I když domácí remíza 1:1 s Turky, kterým dal gól z penalty právě jablonecký útočník Šabala, nechává český tým před sobotním utkáním v pražském Edenu přece jen ve střehu.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme