Největší příběh, inspirace pro outsidery. Anglie přeje Leicesteru překvapivý titul

Za jedno z největších překvapení v dějinách sportu vůbec se považuje vítězství fotbalistů Leicesteru City v anglické fotbalové lize. Poslední kapitolu jejich pohádkového příběhu napsal večerní zápas v Londýně, kde domácí Chelsea remizovala s Tottenhamem 2:2.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadšení fanoušci Leicesteru se sešli před stadionem King Power

Nadšení fanoušci Leicesteru se sešli před stadionem King Power | Zdroj: Reuters

„Je to největší počin v dějinách anglického fotbalu. Jde o obrovskou inspiraci pro všechny kluby, hráče a manažery, že ve fotbale je možné cokoli a že se jednoho dne mohou dočkat i právě oni,“ okomentoval pohádkový příběh bývalý anglický reprezentant Jamie Carragher.

Televize Sky Sports přinesla záběry z domu útočníka Jamieho Vardyho, kde fotbalisté Leicesteru napínavé londýnské derby sledovali, a kde taky začaly jejich bujaré oslavy. Poté se promísili s nadšenými fanoušky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anglie přeje Leicesteru překvapitý titul. Noc oslav i blahopřání sledoval zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Druhým hlavním ohniskem oslav je okolí stadionu King Power, ale modrou barvou je zalité celé město. Šokující triumf prožívají i lidé, kterým fotbal nic neříká.

Kouč Leicesteru Claudio Ranieri, který v den velkého triumfu odletěl domů do Itálie poobědvat se svou 96letou maminkou, měl být podle bookmakerů prvním odvolaným trenérem letošní sezony zázraků.

Před začátkem sezony se na jejich vítězství v Premier League dalo vsadit v kurzu 5000 ku jedné. Sázkové kanceláře to může stát podle odhadů až 50 milionů liber.

Někdejší fotbalista Tottenhamu Scott Parker připomněl, že nejlepší střelec Leicesteru Jamie Vardy hrál před pár lety ještě poloprofesionální soutěž a že řada hráčů mistrovského klubu byla ve svých předchozích týmech opakovaně vyřazena z kádru.

Leicester slaví. Ztráta soupeřů zajistila 'Liškám' titul v Premier League

Číst článek

Pořizovací cena hráčů základní jedenáctky Leicesteru City činí v součtu jen 22 milionů liber. Méně než hodnota jednotlivých hráčů hvězdných klubů z Manchesteru či Londýna. Pro porovnání, základní sestava „Citizens“ stála přes 280 milionů liber.

Novým vítězům Premier League už pogratuloval ministerský předseda David Cameron. Na svém twitterovém účtu napsal, že si tým z třísettisícového města sto mil od Londýna titul zasloužil.

Triumf Leicesteru mimo jiné znamená, že kvůli své neuvážené sázce bude muset slavný sportovní komentátor a někdejší fotbalová ikona Gary Lineker odmoderovat populární televizní pořad Match of the Day jen ve spodním prádle.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme