UEFA podpoří ve volbě Blatterova protikandidáta, potvrdil generální sekretář FAČR Rudolf Řepka

Místo jména nového šéfa FIFA řeší světový fotbal jiný, a daleko závažnější problém. Američtí vyšetřovatelé obvinili funkcionáře včetně těch nejvyšších z korupce a domeček Mezinárodní fotbalové federace se začíná otřásat v základech. Obavy z toho, že se Evropská fotbalová federace UEFA nezúčastní pátečních voleb prezidenta FIFA se ale nenaplnily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kvůli korupci byli zatčeni vrcholní představitelé FIFA

Kvůli korupci byli zatčeni vrcholní představitelé FIFA | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

„Z hlediska procedurálního není bohužel možné bojkotovat volbu prezidenta FIFA. Na základě podrobného zjištění situace nejsou ostatní konfederace k tomu svolné, tím pádem by Evropa s ostatními nedokázaly posbírat potřebných 75 % hlasů. Kongres tak není možné oddálit,“ vysvětlil generální sekretář Fotbalové asociace České republiky Rudolf Řepka.

„Volit se bude, kongres proběhne, agenda zůstane nezměněna. To znamená, že na programu nebude žádná změna,“ dodal Řepka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální sekretář FAČR Rudolf Řepka potvrdil, že se UEFA voleb prezidenta FIFA zúčastní

Blatter v reakci na poslední události svolal mimořádnou schůzku všech kontinentálních konfederací. Mělo by se na ní během odpoledne rozhodnout, jestli se v pátek podle plánu uskuteční prezidentská volba i přes skandál se zatýkáním vrcholných představitelů Mezinárodní fotbalové federace kvůli korupci.

Je otázkou a záviselo by i na dalším vývoji skandálu, jestli by případné odložení voleb Blatterovi spíš ublížilo, nebo pomohlo. Mezi zatčenými je třeba viceprezident FIFA Jeffrey Webb, kterého podle mnohých 79letý Švýcar chtěl jednou za svého nástupce.

Kvůli korupci byli ve Švýcarsku zatčeni vrcholní představitelé FIFA

Číst článek

Teď se zvyšují šance Blatterova protikandidáta, jordánského prince Alího bin Husajna, i když pozice rodáka z Vispu byla vždy silná hlavně díky podpoře států mimo bojkotem hrozící Evropu.

„V současných dnech má FIFA velmi špatný obraz a je potřeba udělat změnu. I proto z dnešního mítinku vzešlo, že UEFA a Michel Platini podporují protikandidáta Seppa Blattera. To znamená prince Alího,“ prozradil Řepka stanovisko UEFA.

Předseda FIFA Sepp Blatter při odhalení pořadatele fotbalového MS 2022 | Foto: Reuters

Asijská fotbalová federace už naopak vyjádřila plnou podporu současného prezidenta a to i přesto, že se od fotbalového gigantu kvůli začínajícímu korupčnímu skandálu začínají pomalu odvracet jeho největší sponzoři. Mezi nimi giganti jako Cocal Cola, Adidas, Hyundai nebo Visa.

Některé národní asociace už otěvřeně řekly, koho budou volit. Třeba Australané naznačili, že půjdou proti oficiální linii asijské konfederace a dají hlas jordánskému princi Alímu bin Husajnovi.

„Panoval pocit, že Asie i Afrika budou jednohlasně podporovat Seppa Blattera, ale například vyjádření Austrálie, která bude volit prince Alího, znamená, že by se tyto bloky mohly nějakým způsobem roztříštit,“ upřesnil Rudolf Řepka.

Jan Kaliba, Michal Jurman, Vojtěch Bureš, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme