Německý fotbal na počátku krize, pořádání MS 2006 bylo údajně zaplacené

Na fotbalové mistrovství světa 2006 se v Německu vzpomíná v dobrém. Jenže s odstupem devíti let se objevují závažná obvinění, že si německý organizační výbor konání mistrovství koupil, a to pomocí tajných fondů. Německý fotbalový svaz nedokázal do dnešního dne rozptýlit všechny pochybnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach

Předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach | Zdroj: Reuters

„Je to další aféra, která otřásá fotbalovým světem. Je možné říct, že také Německo, které dosud bylo počestné a bezúhonné a které se rádo prezentovalo jako vzorná země, má nyní velký problém s fotbalem,“ řekl profesor Gunter Gebauer ze Svobodné univerzity v Berlíně, který se zabývá sportovní vědou a filozofií.

„Pořádání světového šampionátu ve fotbale se zřejmě dá získat jenom korupcí. Jenom ty země, které jsou připravené dávat zkorumpovaným funkcionářům úplatky, mohou mít šampionát,“ poznamenal Gebauer s tím, že nemá šanci nikdo, kdo se drží pravidel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aféra kolem pořádání Mistrovství světa 2006 hýbe německým fotbalem

Aféra kolem německého šampionátu vypukla před více než týdnem, kdy informace o tajných fondech organizačního výboru zveřejnil týdeník Spiegel. Aby Německo získalo světový šampionát, potřebovalo většinu hlasů výkonného výboru FIFA.

Na jaře roku 2000 poslal šéf Adidasu Robert Louis-Dreyfus německému organizačnímu výboru 10,3 milionu švýcarských franků. Dlužní úpis podepsal Franz Beckenbauer, předseda výboru. Peníze se v účetnictví ale neobjevily.

„Od roku 2002 měl výbor vlastní účetnictví. Peníze od Dreyfuse přes Beckenbauera se převedly tajně, a tím pádem také ilegálně. Není žádných pochyb, že se jedná o tajný fond,“ prohlásil pro Spiegel bývalý předseda Německého fotbalového svazu Theo Zwanziger.

Fotbalový šampionát si Německo nekoupilo, odmítl Beckenbauer podezření

Číst článek

K organizačnímu výboru pod vedením Franze Beckenbauera se přidal až později, v roce 2003. O podezřelé transakci věděl, podle jeho slov byly peníze určené k tomu, aby se za ně koupily čtyři hlasy asijských funkcionářů FIFA. Dozvěděl se to údajně z neformálních rozhovorů s ostatními členy výboru.

„Systém FIFA nepřipouštěl vůbec žádné alternativy. Pokud chcete uskutečnit mistrovství, a o pořádání rozhodují tři nebo čtyři hlasy, dostanete se nakonec do situace, kdy buď budete výt s vlky, nebo se zachováte eticky čistě. Franz Beckenbauer se rozhodl pro první možnost. Ale jen tak se mohlo v Německu konat to úžasné mistrovství,“ dodává Zwanziger.

Zda Německý fotbalový svaz skutečně uplácel, zatím není dokázané. Chybí přímé důkazy. Nesporné jsou podezřelé peněžní transfery. Robert Luis-Dreyfus chtěl v roce 2005 své peníze zpátky. Německý fotbalový svaz je poslal na švýcarské konto FIFA jako příspěvek na kulturní program, který se ovšem nekonal. Ze Švýcarska pak peníze putovaly k Luisi-Dreyfusovi.

Předseda organizačního výboru pro MS 2006 Fran Beckenbauer | Foto: Reuters

„Rozhodování o pořádání mistrovství světa v roce 2006 proběhlo v pořádku. Neexistovaly žádné tajné fondy, nikdo žádné hlasy nekupoval,“ rezolutně prohlásil současný předseda Německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach, který byl tehdy od začáku v organizačním výboru.

Jeho ujišťování už dnes není věrohodné, jeho výroky zpochybňuje samotná FIFA i Theo Zwanziger. Navíc Niersbach na řadu otázek nemá odpověď, nepamatuje si, neví.

„Způsob, jakým se fotbalový svaz brání, není moc šikovný. Mluví mnoha hlasy, vzájemně se obviňují. To důvěru ve svaz zrovna neposiluje,“ komentuje zlá znamení profesor Gebauer. Případem se už zabývá státní zastupitelství ve Frankfurtu.

Pavel Polák, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme