Německý trenér Löw: Všichni budou proti nám, ale to je super motivace

Francouzské nadšení z hladkého postupu přes Island do semifinále domácího mistrovství Evropy střídá obezřetnost. O postup do finále se Francie ve čtvrtek v Marseille utká s mistry světa Němci. Ti hráli na posledním velkém turnaji v semifinále také s reprezentací hostitelské země a zostudili ji historickým debaklem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Joachim Löw

Joachim Löw | Foto: Jiří Hošek

Pro Brazilce to byla před dvěma lety na mistrovství světa něco jako fotbalová apokalypsa. Němci ve druhém poločase začali z úcty k fotbalem posedlému národu na hřišti raději brzdit. I tak vyhráli 7:1, takže přehnaným respektem ze zápasu, při kterém proti nim bude stát zase celá země, rozhodně netrpí.

„Když jsem viděl čísla, kolik toho v zápase s Itálií obzvlášť někteří naběhali, třeba Mesut Özil, Thomas Müller, tak to byly neskutečné maratónské výkony. Po těch 120 minutách jsme samozřejmě unavení, cestovali jsme v noci a šli spát v půl sedmé ráno. K tomu jsou někteří hráči jako Gomez nebo Khedira zranění,“ ohlíží se za čtvrtfinálovým duelem s Itálií německý trenér Joachim Löw.

Přehrát

00:00 / 00:00

„Evian jsme vybrali záměrně, protože je tu skvělé prostředí na to, abychom si mezi zápasy vyčistili hlavu,“ říká německý trenér Löw

Nicméně nezoufá a utkání s domácím týmem vnímá naopak pozitivně. „Viděli jsme, jak je Francie silná, navíc všichni tu budou proti nám, ale to je přeci super, krásná motivace. Vzpomeňte si, jak to dopadlo předloni v Brazílii, když proti nám stál celý dvousetmilionový národ,“ připomíná.

Navíc může německého kouče Löwa těšit, že proti jeho týmu nebudou ve čtvrtek všichni Francouzi. Němci bydlí a trénují u Ženevského jezera, užívají si uklidňující modré hladiny a horských panoramat a některé místní si získali natolik, že mohou počítat s jejich podporou.

Jean-Yves se tady v Evianu stará o trávník, na kterém Němci trénují, německému mužstvu během turnaje fandí a nezmění to ani při utkání s reprezentací své vlastní země. Mezi zdejšími trávníkáři z toho možná bude pobouření, protože kolega Jean-Marie zůstává věrný Francii.

Těžké loučení

Ale Jean-Yves je Němci nadšený a to i proto, že mu Löw osobně pochválil jeho práci. Trávník je prý prvotřídní a tenhle Francouz je na to patřičně hrdý.

„Evian jsme vybrali záměrně, protože je tu skvělé prostředí na to, abychom si mezi zápasy vyčistili hlavu. Lidé k nám byli také moc milí, bude se nám těžko loučit. Ale to i proto, že se zároveň budeme loučit mezi sebou a skončí krásné dvouměsíční období. Pak přijedete domů a první dva dny si říkáte, sakra, co mám teď vlastně dělat?“ popisuje Löw.

Ve čtvrtečním semifinále proti Francii bude mít se svým týmem šanci tohle existenciální prázdno ještě oddálit a prodloužit si pobyt u Ženevského jezera až do finálového víkendu.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme