Nemysleli jsme to šovinisticky, kají se sparťané Koubek a Vácha. Bude je řešit i disciplinárka

Sporná situace v závěru zápasu fotbalistů Brna a Sparty vyvolala velké reakce jak na stadionu v Srbské ulici, tak na sociálních sítích. Brankář Sparty Tomáš Koubek, který po zápase řekl, že ženy by měly zůstat u plotny, se na facebookovém profilu omluvil. Krátce poté se podobně vyjádřil i jeho kolega Lukáš Vácha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Koubek v dresu pražské Sparty

Tomáš Koubek v dresu pražské Sparty | Zdroj: Reuters

„Včera v Brně vznikla chyba, která vyvolala spoustu emocí. Já ihned po zápase řekl větu, která mě mrzí a za kterou bych se chtěl všem ženám omluvit,“ napsal Tomáš Koubek na svůj facebookový profil. Připojil fotografii přítelkyně a dcery, která se mu narodila na začátku června.

„Nebyla míněna šovinisticky, můj výrok byl mířen na konkrétní osobu a konkrétní situaci, která v zápase vznikla,“ vrátil se k závěru zápasu v Brně, kdy domácí Zbrojovka vyrovnala na konečných 3:3.

Sparťané po zápase spílali pomezní rozhodčí Lucii Ratajové, že neodpískala ofsajd Aloise Hyčky. „Můj názor je takový, že ženy by měly zůstat u plotny, a ne rozhodovat mužský fotbal,“ řekl rozčílený Tomáš Koubek hned po utkání, jeho výrok zveřejnil server idnes.cz

Sparta v Brně právě kvůli situaci, kdy stál Hyčka metry za ofsajdovou linií a překážel Koubkovi ve výhledu, čímž se podle výkladu pravidel zapojil do hry, přišla o vítězství a místo tří bodů si z Brna odvezla jediný. Na vedoucí ligové duo Viktoria Plzeň, Mladá Boleslav ztrácí už šest bodů.

V podobném duchu, ale ještě úsečněji, reagoval na Twitteru Lukáš Vácha, který se zápasu nezúčastnil. Rekonvalescent zotavující se po operaci kolene na sociální síti zveřejnil fotografii Ratajové s komentářem „Ke sporáku…“

V pondělí odpoledne pak Vácha na Facebooku zveřejnil podobný text, jako jeho spoluhráč. Středopolař Sparty v něm uvedl, že své nedělní prohlášení mířil výhradně na sudí ze zápasu Brno - Sparta.

Záložník, který už na Twitteru publikoval už několik kontroverzních poznámek, vyvolal mnoho negativních komentářů. Například byl upozorněn, že jeho výroky se může zabývat disciplinární komise Ligové fotbalové asociace.

„Je to v gesci disciplinární komise LFA. Dá se předpokládat, že komise oba pány předvolá na své čtvrteční zasedání,“ řekl ČRo ředitel komunikace LFA Daniel Hajný.

§ 54 disciplinárního řádu říká, že „kdo veřejně hanobí, diskriminuje nebo poníží jiného z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru, bude potrestán zákazem činnosti na jeden měsíc až patnáct let, popřípadě i peněžitou pokutou až do výše 100.000,- Kč.“

Komise se přitom už dříve výroky fotbalistů na sociálních sítích zabývala. Před rokem a půl dala Milanu Barošovi, tehdy ještě útočníkovi Baníku Ostrava, důtku za to, že český fotbal po prohře v Plzni 0:2 nazval „žumpou“.

Vojtěch Man, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme