Nervózní jsem, ale hvizdem rozhodčího to skončí, říká před premiérou na Euru Vrba

Má za sebou fotbalové bitvy proti Barceloně nebo Bayernu v Lize mistrů i angažmá u mládežnické reprezentace. Dnes ale Pavel Vrba vystoupí v Toulouse zase o stupínek výš. Coby nejmladší a podle dostupných čísel i nejhůře placený trenér ve skupině D na Euru poprvé zažije velký turnaj dospělých, a to hned proti obhájcům celkového vítězství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Vrba při nedělním tréninku české fotbalové reprezentace

Pavel Vrba při nedělním tréninku české fotbalové reprezentace | Zdroj: Reuters

I mistr světa a Evropy Španěl Vicente del Bosque je nervózní, a tak by bylo zvláštní, kdyby na tom byl jeho český kolega jinak.

„Před vstupem do tak těžké skupiny je asi nervózní každý, ale myslím si, že písknutím rozhodčího ve tři hodiny to z nás všechno spadne a budeme se soustředit jen na hru. To je takové to správné napětí, které před důležitými zápasy bývá. Myslím si, že to pro mě zase nebude až tak úplná novinka. Plné stadiony už jsme zažili,“ říká Pavel Vrba.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká fotbalová reprezentace poprvé nastoupí na mistrovství Evropy ve Francii. Soupeřem národního týmu bude favorizované Španělsko. Více český trenér Pavel Vrba

Plné stadiony se mění, Pavel Vrba zůstává, může říct David Limberský, který Vrbův trenérský vývoj mapuje už více než 13 let od šampionátu s mládežnickou reprezentací přes tučné roky v Plzni až po letošní Euro.

„Jak se změnil? Myslím si, že docela přibral,“ směje se Limberský. „Jinak je stejný. Jeho vnímání fotbalu je podobné a snaží se to přenést na jakýkoliv tým, ať už to byla dvacítka, kde jsme byli na mistrovství světa, anebo u áčka,“ popisuje.

„Pokročil, je to už hodně let. Ví, co chce po každém hráči a mně na tréninku také dává docela kouř. Už mi ho dával dřív a dává mi ho pořád, ale je to potřeba. Mám rád trenéry, kteří přijdou a řeknou: tohle po tobě chci, tohle nedělej, tohle dělej,“ přidává se k Limberskému Tomáš Sivok jako další třicátník, který Vrbu zažil v roce 2003 na juniorském mistrovství.

Španělé jsou v Toulouse jako doma. Starosti jim ale dělá de Geova aféra

Číst článek

Už tehdy prý obzvlášť lpěl na disciplíně, což se někteří v průběhu let rozhodli poměrně pravidelně testovat. „Lpěl. Víc bych to nerozváděl, ale je pořád stejný,“ potvrzuje Limberský.

Přehrát

00:00 / 00:00

K zaskočení Španělska na úvod Eura je potřeba bezchybný výkon a klidný a vyrovnaný trenér. Pavel Vrba je před svou premiérou na ME nervózní jen trochu. Více Jan Kaliba

A Pavel Vrba to dotáhl z Přerova až do Francie na mistrovství Evropy dospělých. „Je to zase o level výš, to je bez debat. Je to jeho první Euro, zatím na něm žádné změny nepozoruju, tak snad se z toho nesesype,“ uzavírá Tomáš Rosický.

I on má být nápomocný, aby se to Pavlu Vrbovi nestalo třeba hned při premiéře. Dnešní duel se Španěly začíná v 15 hodin. Vysílat ho bude Radiožurnál a poslechnout si ho můžete i na internetovém streamu Český rozhlas Sport.

Fotbalové ME 2016 - skupina D | Foto: ČTK

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme