Netradiční setkání legendárních Grobbelaara s Maradonou

Legendární gólman Liverpoolu Bruce Grobbelaar a zřejmě nejlepší fotbalista všech dob Diego Armando Maradona si proti sobě nikdy nezahráli. Teď se ale potkali v dějišti šampionátu v Pretorii, a to za hodně neobvyklých okolností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruce Grobbelaar

Bruce Grobbelaar | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

"Diego Maradono, vítám Tě v Jižní Africe, jmenuji se Bruce Grobbelaar". "Děkuji", nedošlo nic v první chvíli argentinskému trenérovi. "Jsem bývalý gólman Liverpoolu." Až tady bylo legendárnímu útočníkovi jasné, kdo že ho to oslovil.

Bruce Grobbelaar oproti dřívějšku neměl rukavice, ale mikrofon, protože pracuje pro jednu zahraniční televizi. Diega Maradony se před prvním duelem Jihoameričanů na turnaji s Nigerijci zeptal, jestli má výkon Lionela Messiho podobně zásadní dopad na výsledek týmu, jako tomu bylo v případě Maradony na šampionátu v Mexiku v roce 1986.

Přehrát

00:00 / 00:00

Netradiční setkání legendárních Grobbelaara s Maradonou

„Říkal mi, že v roce 1986 v týmu, který získal titul, neměli útočníka v pravém slova smyslu. On sám byl něco mezi záložníkem a staženým útočníkem, klasických robustních útočníků prý v týmu nikdy moc neměli. Messi je prý obklopen skvělými útočníky i záložníky, a tak může celý tým z jeho hry více vytěžit,“ tlumočil mi Bruce Grobbelaar Maradonovu odpověď.

Oba dva proti sobě nikdy nehráli, přestože chytal rodák z jihoafrického Durbanu přibližně ve stejné době, jako Maradona aktivně hrál „S Maradonou jsem nehrál, domnívám se, že měl jednou přijet do Istanbulu na nějakou exhibici s Georghem Bestem, ale nedopadlo to,“ vzpomíná Bruce Grobbelaar.

Argentinský trenér Diego Maradona (s vousy) | Foto: Jaroslav Plašil

Grobbelaar si myslí, že šampionát může pro Argentinu dopadnout dobře, třeba i stejně jako v roce 1986, přestože se ji v kvalifikaci moc nedařilo a účast na mistrovství světa si svěřenci Diega Maradony zajistili v podstatě až na poslední chvíli.

„Myslím, že se tady budou zlepšovat, i proto, že budou mít hráči klid, protože hlavní pozornost bude soustředěna na Maradonu, to on bude středem zájmu, to jste viděl i teď na tiskové konferenci. To je velká výhoda pro hráče, vzpomeňte, si třeba na Mourinha,“ připomíná Bruce Grobellaar úspěchy svérázného kouče.

José Mourinho už vyhrál dvakrát prestižní Ligu mistrů a Diego Maradona může mít také dva významné tituly, světovým šampionem se stal v roce 1986 jako hráč, a teď si to může zopakovat i jako trenér. Možná už úvodní zápas Argentiny proti Nigerii napoví, jestli tomu mohou fotbaloví fanoušci věřit.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme