Nikdo se nepochlubí, že objevil nemehlo, říká fotbalový skaut Holub

Najezdí tisíce kilometrů za týden a vystřídají při tom několik států i stadionů. A pokud jsou úspěšní, dostávají za to i slušně zaplaceno. Řeč je o fotbalových skautech, kteří pracují pro přední evropské či světové kluby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový skaut Milan Holub v Krakově

Fotbalový skaut Milan Holub v Krakově | Foto: Jaroslav Plašil

Jedním z nich je Milan Holub. Fotbal hrál, trénoval, ale že bude dělat skauta jednomu z nejlepších anglických klubů posledních let, o tom nikdy neuvažoval.

„Nikdy mě to nenapadlo. Trénoval jsem v Americe, někde uprostřed kukuřice v Mississippi, a zazvonil telefon. Jestli nechci pracovat pro Charlton Athletic, že hledají skauta pro střední Evropu,“ vzpomíná Milan Holub na své začátky.

Z anglického Charltonu přešel do Fulhamu a pak ještě na prestižnější adresu, o které není dobré, vzhledem k některým pravidlům klubu, vyprávět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nabídku dělat skauta dostal Milan Hoilub, když trénoval v Americe a oslovil ho anglický Charlton

Neustálým pozorováním se snaží rozpoznat hráče, které by se klubu mohli hodit, od těch, které by naopak mohli uškodit. A ještě při tom být, co nejpřesvědčivější.

„V podstatě všichni skauti mají stejné historky o tom, jak objevili nového Maradonu a nikdo jim to nevěřil. Stejně tak všichni skauti zapomínají, jak objevili nemehla, o kterých tvrdili, že budou fotbalisti,“ říká Milan Holub, který své některé postřehy pravidelně zveřejňuje.

Webové stránky se jmenují holubnastrese, a například v jedné kapitole s názvem „Z gauče ke hvězdám“ se dočtete - cituji:

„Titulek zní lákavě. Realita byla ještě sladší. Nejen ke hvězdám, ale přímo mezi ně a potom úplně nejvýš až ke Zlatému míči pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Takové šampiony u nás v kotlině máme dva. Každý na to šel jinou cestou,“ rozepsal Milan Holub svou kapitolu a myslel při tom na pány Nedvěda a Masopusta.

Na stadionu a v autě stráví nejvíce času fotbalový klubový skaut

Číst článek

I takové chce na svých cestách po stadionech objevovat, jenže zároveň ví, že je jen tuze málo vytipovaných fotbalistů, které si klub opravdu dovolí koupit. Ale radost vlastně může mít, i když si hráče pořídí konkurence.

„Pro mnoho skautů to je největší potěšení, protože kdyby ho poslechli, mohli toho dotyčného hráče mít. Takhle ho má někdo jiný.“

Takže hledá další a další, které si třeba jednou klub opravdu pořídí. Asi je zbytečné dodávat, že si Milan Holub práce skauta velmi váží, stejně jako jeho kolega z německé bundesligy Thomas, kterého na fotbale v Polsku potkáváme.

„Proč dělám skauta, protože jsem se nenaučil nic jiného, ale ne, vážně je to fajn, když můžete dělat práci, která je i vaším koníčkem.“

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme