Novým šéfem Evropské fotbalové unie byl zvolen Slovinec Čeferin

Předsedou Evropské fotbalové unie (UEFA) byl na kongresu v Aténách zvolen 48letý Slovinec Aleksander Čeferin, který je také šéfem slovinského fotbalu. Čeferin v dnešní volbě, v níž získal 42 z 55 možných hlasů, porazil 68letého Nizozemce Michaela van Praaga, jenž do volby vstupoval jako jeden z pěti viceprezidentů UEFA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleksander Čeferin před volbou prezidenta UEFA

Aleksander Čeferin před volbou prezidenta UEFA | Zdroj: Reuters

Michael van Praag tak zaujímá volné místo v čele UEFA, které se uvolnilo v květnu po nuceném odstoupení Michela Platiniho. Ten se svého postu musel vzdát poté, co byl potrestán šestiletým zákazem působení ve fotbale. Platini se provinil tím, že bez jakéhokoliv dokladu převzal v roce 2011 dva miliony franků od tehdejšího šéfa FIFA Seppa Blattera.

Zatímco Van Praag se před dnešní volnou mohl spoléhat na podporu silných fotbalových velmocí, nakonec vítězného Čeferina podporovaly menší svazy. I to však slovinskému právníkovi, který jako fotbalový funkcionář působí od roku 2005, stačilo k tomu, aby se stal v pořadí sedmým prezidentem Evropské fotbalové unie.

Pokud se nestane nic nepředpokládaného, měl by Čeferin ve své nové funkci vydržet čtyři roky. Nepřetržitě pak může v čele UEFA zůstat po tři funkční období.

Jedním z hlavních témat, které bude Aleksander Čeferin v nejbližší době řešit, je plánovaná reforma Ligy mistrů, nejprestižnější evropské fotbalové soutěže. Velké kluby ze silných fotbalových zemí z ní chtějí udělat uzavřenou ligu, což by českým klubům do budoucna mohlo zkompilovat případnou účast.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme